Umorni ste, blijedi, bez energije? Osjećate li se često tako, moguće je da patite od nedostatka željeza. Pritom su vegetarijanci skloniji anemiji jer ne jedu crveno meso.
Kako nadoknaditi nedostatak željeza, a ne odreći se svojih uvjerenja? Ključ je, kao i uvijek, u pravilnoj prehrani. Kombiniranjem pravih namirnica možete željezo dovesti na normalnu razinu, te spriječiti ponavljanje anemije!
Hrana bogata željezom
Osobe koje se hrane vegetarijanskim načinom, svjesno su izbacili meso iz
svoje prehrane. Zajedno s tim izborom, odrekli su se glavnog izvora željeza.
No, bez brige, pravilnim izborom namirnica možete i dalje unositi dovoljne
količine željeza u organizam. U
namirnice koje obiluju željezom ubrajaju se šljive, tamnozeleno lisnato povrće,
orašasti plodovi i grožđice. Što se tiče žitarica i kruha, najbolji su oni koji
obiluju željezom ili sadrže dodatke željeza.
Vitamin C pomaže apsorpciju
Vitamin C pomaže tijelu da bolje upije željezo, i samim time sprječava
eventualan nastanak anemije. Zato je iznimno važno prehranu obogatiti i
namirnicama koje sadrže ovaj vitamin. Odličan izbor su naranče, jagode, ananas,
kivi, rajčice ili brokula. Mnoge žitarice također sadrže vitamin C, pa pri
kupovini nove kutije, obratite pozornost na sadržaj i odaberite najbolje za
sebe.
Vitamin B12 pomaže stvaranje krvnih stanica
Vegetarijanci trebaju jesti hranu bogatu vitaminom B12, odnosno folatima, ili
uzimati dodatke prehrani na bazi ovog vitamina. B12 pomaže tijelu da stvori crvene krvne
stanice, koje su nužne kako bi se izbjegao nastanak anemije. Najbolji prirodni izvori vitamina B12 su meso
i jetra koji, naravno, nisu dio vegetarijanske prehrane. Stoga se treba
okrenuti drugim namirnicama koje sadrže ove vitamine – žitaricama, kruhu,
tjestenini i voću. I imajte na umu da vam doista treba dovoljno ovog vitamina,
jer tijelo s godinama upija sve manje vitamina B12.
Što piti?
Kako biste apsorbirali što više željeza iz hrane koju jedete, trebate se
kloniti određenih napitaka. Ispijanje čaja treba biti ograničeno, jer tanin koji
on sadrži sprječava tijelo u apsorpciji željeza. Slična je situacija i s mlijekom. Ono, s jedne
strane sadrži tijelu prijeko potrebne hranjive sastojke, a s druge strane
smanjuje apsorpciju željeza. Stoga nemojte pretjerivati s ispijanjem čaja i
mlijeka, ali se nemojte ni u potpunosti odreći ovih napitaka.
D. Šorgić