Breskve su hit - ovo voće štiti vid, pomlađuje i čuva zdravlje srca - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Breskve su hit – ovo voće štiti vid, pomlađuje i čuva zdravlje srca

Shutterstock

Breskve su izvrstan izvor antioksidanata koji će pobijediti utjecaj slobodnih radikala na organizam i tako ga štiti od raznih oboljenja.

Ovo je voće puno polifenola koji će djelovati kao prva pomoć kod opeklina od sunca. Kiseline iz breskve, prema istraživanju provedenom 2014. godine na sveučilištu Pullman u Washingtonu,  sprečavaju razvoj raka dojke i dijabetesa tip 2. 

Štite kardiovaskularno zdravlje

Antioksidanti koje breskva sadrži čuvaju zdravlje srca i krvnih žila. One sadrže i željezo koje potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca koje pak služe za protok kisika iz pluća do ostatka tijela. Beta karoten pobjeđuje kolesterol, pa tako i sprečava oboljenje srca. 

Orasi, datulje, sir… Namirnice koje pomažu kod depresivnog raspoloženja

Štite vid

Ne samo da su bogate beta karotenom, sadrže i velike količine vitamina A i C, a ti nutrijenti  ubrzavaju protok krvi i sprečavaju razvoj poznatih bolesti oka – sive mrene i makularne degeneracije. Također, visok udio  zeaksantin štiti oko od lošeg utjecaja sunčevih zraka. 

Čine kožu lijepom

Vaša koža će biti sretna ako jedete breskve – vitamin A omogućava koži da zadrži vlagu, što će održati glatku teksturu kože.

Micelarna voda je jako popularna, ali znate li zašto je toliko posebna za njegu lica?

Snižavaju krvni tlak i jača kosti

Breskve su bogate kalijem koji kontrolira krvni tlak, smanjuje šanse za nastanak bubrežnih kamenaca te jača kosti. Ostali minerali pronađeni u breskvi, poput magnezija, cinka i kalcija pomažu pravilnom funkcioniranju imunološkog i živčanog sustava.  

Pozitivno djeluju na probavni sustav

Velika breskva će vam omogućiti unos tri grama vlakana, a vjerojatno već znate da su vlakna važna za dobro funkcioniranje probave. Opet, vlakna će djelovati pozitivno i na zdravlje kardiovaskularnog sustava održavajući kolesterol pod kontrolom.

Mitovi i istine: Nemojte piti kavu i uzimati tablete protiv bolova prije depilacije

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo