Celer: 7 razloga zašto ga jesti svaki dan

celer, shutterstock

Grickanje celera može ukloniti neugodan dah iz ustiju. Njegova hrskava struktura povećava količinu sline u ustima i na taj način uklanja zadah.

Celer je jedna od namirnica s kojima gotovo svakodnevno kuhamo. Neizostavan je u salatama, juhama i varivima. No, jeste li znali za šo je sve on koristan kada je zdravlje u pitanju?

1. Borac za mršavu liniju

Stabljika celera je u većini slučajeva sastavljena od 83 posto vode i zdrave količine vlakana. Energetska vrijednost 100 grama celera je mala - iznosi 14 kcal/59 kJ. Od toga je 0,69 posto proteina, 2,97 posto ugljikohidrata i 0,17 posto masti. Stabljika celera se često konzumira sirova kao grickalica jer, kako kažu neki, žvakanjem se troši više kalorija nego što ga ima sama stabljika. Veliki postotak vode čini celer idealnom ljetnom namirnicom kojom možete tijelu osigurati dovoljno tekućine, a kako je "siromašan" kalorijama, prikladan je za sve koji žele istopiti suvišne kilograme.

2. Snizite tlak

Ovo svestrano povrće sadrži aktivne tvari koje prirodnim putem opuštaju mišiće u stijenkama arterija i oko njih. One također snižavaju krvni tlak i promiču zdravlje krvožilnog sustava smanjivanjem hormona stresa.

3. Smirite živčani sustav

Celer sadrži znatne količine magnezija, kalija i kalcija. Dobrotvoran učinak tih minerala služi za smirivanje živčanog sustava. Čak je i Hipokrat propisivao sok stabljike celera pacijentima oboljelima od živčane napetosti.

4. Štiti od leukemije

Nizozemski istraživači Sveučilišta u Groningenu tvrde kako jedna od sastavnica namirnica kao što su peršin i celer može pobijediti rak krvi – leukemiju! Ispitivanja su pokazala kako je flavonoid u pitanju, apigenin, zaustavio rast dvije vrste stanica koje se javljaju kod leukemije.

5. Pomoć kod bubrežnih kamenaca

Celer je izvrstan diuretik. Kalij i natrij koji sadrži pomažu u regulaciji tjelesne tekućine, a osim toga stimulira proizvodnju urina. Pravilno usmjerava bubrežne funkcije, a uklanjajući toksine sprječava nastanak kamenca.

6. Protuupalna svojstva

Celer se preporučuje osobama koje pate od artritisa, reume i gihta. Njegova protuupalna svojstva koja se nalaze u sjemenu pomažu u smanjenju oteklina i boli oko zglobova, a oslobodit će vas i grčeva u mišićima.

7. Osvježava dah

Grickanje celera može ukloniti neugodan dah iz ustiju. Njegova hrskava struktura povećava količinu sline u ustima i na taj način uklanja zadah. Također, ako dugo vremena gladujete (pripazite, za zdravlje i vitalnost stručnjaci preporučuju više manjih obroka umjesto dva-tri veća obroka dnevno), sakupit će se poveća količina želučane kiseline i to će sigurno osjetiti ljudi u vašoj blizini.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!