Za mnoge prehrana, a naročito ona zdrava i uravnotežena, izgleda nevjerojatno komplicirano, zahtjevno, a i skupo.
No, da nije sve tako kako se na prvu čini, dokazuje nam nutricionistica Tena Škunca koja otkriva kako izgleda njena prehrana u pet obroka!
1. Doručak: Prekonoćna zobena kaša s probiotičkim jogurtom, chia sjemenkama, naribanom kruškom i cimetom (uz neizostavnu šalicu kave)
Praktični i uravnoteženi doručak koji sadrži sve potrebne sastojke za dobar početak dana – proteine, kvalitetne masti i složene ugljikohidrate, poput rezistentnog škroba koji je dobar za zdravlje naših crijeva, kao i za sveukupno zdravlje. Osim što je ova kaša odlična za sve one kojima ujutro uvijek nedostaje ideja za kvalitetan doručak (samo otvorite hladnjak i uzmete kašu), dodatna prednost je i što je svestrana. Umjesto jogurta poslužiti može mlijeko ili bilo koji biljni napitak, uz/umjesto sjemenki mogu se dodati orašasti plodovi, a voće se može prilagoditi ovisno o sezoni.
2. Međuobrok: Jabuka (ili bilo koje drugo voće sezonsko voće)
Sretni smo što se dio naše obitelji bavi uzgojem voća pa su nam svježe jabuke poznatog podrijetla uvijek dostupne. Osim toga, obje naše bake imaju vlastiti vrt u kojem uzgajaju različito povrće te nas redovito opskrbljuju zdravim i sigurnim povrćem, što je u današnje doba izuzetna prednost.
Palenta s rajčicama i mladim lukom – doručak koji ćete poželjeti jesti i za ručak i za večeru
3. Ručak: Brzo varivo s piletinom, povrćem i kvinojom
Tijekom radnog tjedna postavila sam nekoliko “pravila” koje određeni ručak mora zadovoljiti. Treba sadržavati povrće, proteinsku komponentu (meso, ribu ili mahunarke) te izvor ugljikohidrata (cjelovite žitarice, škrobno povrće). Priprema treba trajati manje od 45 minuta, i, budimo iskreni, svim ukućanima treba biti ukusan. Variva s mesom, ribom ili mahunarkama te hrpom povrća u mojoj obitelji zadovoljavaju sve navedene kriterije. Često napravim dvostruko veću količinu od one koja nam je dovoljna za jedan ručak pa ostatak zamrznem za one dane kada nam nedostaje vremena za pripremu kvalitetnog ručka. Osim toga, u zamrzivaču uvijek imam “saveznike”, poput povrća ili domaće šalše, koji mi uvelike ubrzaju i olakšaju pripremu.
4. Međuobrok: Kruh od banane i tamne čokolade
Budući da je priprema slastica moja velika ljubav, posebno me veseli neku namirnicu, koja je pred istekom roka, “zakamuflirati” u zdravi kolač. Odličan primjer je brzi biskvitni kolač, tzv. kruh od prezrelih banana. U ovaj svestrani kolač možete dodati tamnu čokoladu, bademe, lješnjake, čips od kokosa ili bilo koji sličan sastojak po želji, a cijela priprema traje manje od sat vremena. Za popodnevnih druženja s mojom dvogodišnjakinjom i mužem, najviše ga volimo poslužiti s toplim čajem.
Nutricionistica otkrila što jede svaki dan i priznaje: Nisam fan voća, ali…
5. Večera: Probiotički tortilja tost
Ovdje je zapravo riječ o integralnoj tortilji premazanoj krem-sirom pa posipanoj ribanim polutvrdim sirom i kiselim kupusom. Napunjena tortilja zatim se preklopi u obliku trokuta i kratko tostira. Ovo neobično jelo totalni je must u hladnijem dijelu godine. Svakako ga isprobajte.