U pravilu bi bilo bolje dati prednost domaćem voću koje se može dobro spremiti, smrznuti ili ukuhati, te se može jesti i za hladnijih mjeseci kad u našim krajevima nema svježeg voća.
Količina vitamina se na taj način smanjuje, ali antioksidansi koji štite od suženja krvnih žila ostaju u voću.
Egzotično voće, međutim, sadrži sastojke koje naše domaće sorte voća ne poznaju. Međutim, egzotično voće nije zbog toga zdravije: količina vitamina u voću je praktički jednaka. Osim toga, egzotično voće koje u našu zemlju dolazi iz uvoza nema isti okus kao ono koje smo jeli na godišnjem odmoru.
Upoznajte egzotično voće!
Papaja
Zemlja porijekla: Latinska Amerika, tropi
Što se jede? Meso voća bez koštica
Kakvog je okusa? Aromatično slatko, poput marelice ili dinje
Posebnosti: Bogato vitaminima A i C te kalcijem
Guava
Zemlja porijekla: Latinska Amerika, tropi i subtropi
Što se jede? Meso voća bez kore
Kakvog je okusa? Slatko – kiselog, vrlo aromatično
Posebnosti: Visoka količina vitamina C
Kaki
Zemlja porijekla: Japan i Kina, Sredozemlje i Južna Amerika
Što se jede? Skinuti koru, ukloniti sjemenke
Kakvog je okusa? Blaga aroma
Posebnosti: Visoki postotak karotina (vitamin A)
Mango
Zemlja porijekla: Indija, tropi
Što se jede? Oguliti, ukloniti košticu
Kakvog je okusa? Poput breskve, slatko i trpko
Posebnosti: Visoki postotak karotina (vitamin A)
Karambola
Zemlja porijekla: Jugoistočna Azija, Južna Amerika
Što se jede? Cijelo voće s korom
Kakvog je okusa? Sočno, aromatično i kiselkasto
Posebnosti: Sadrži puno kiseline (loše se podnosi u velikoj količini)
Kumkvat
Zemlja porijekla: Kina, Afrika, Amerika, Sredozemlje
Što se jede? Cijelo voće s korom
Kakvog je okusa? Kora slatka, a meso voća kiselkasto gorko
Posebnosti: Kada se poprijeko nareže lijepo je za ukrašavanje
K. R.