Svi imamo hranu koja nam je omiljena, i onu koju ni u bunilu ne bismo pojeli. Zapravo, niti pogledali! Bilo da se radi o objektivnim, primjerice ne odgovara nam okus, ili sasvim čudnim razlozima (izgleda poput upaljača), mnogi ljudi nisu ljubitelji paprike, cikle, poriluka, janjetine ili hladetine.
Naravno, ne pokušavamo sugerirati da konzumirate hranu od koje vam je slabo, no ovim namirnicama iz zdravstvenig biste razloga mogli dati drugu šansu:
Cikla
Ako vas ova hrana podsjeća na djetinjstvo, kada ste jednostavno, po naredbi roditelja, morali pojesti sve što je na tanjuru, dajte cikli drugu šansu. Sadrži puno betaina i folne kiseline, dva nutrijenta koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Recept: Ogulite i narežite jednu svježu ciklu, dodajte žlicu maslinovog ulja i sok polovice limuna.
Goji bobice
Goji bobice možda nisu toliko popularizirane u nas, no u svijetu
slove za iznimno zdravu namirnicu. Prirodni šećer u njima jača
imunološki sustav, te smanjuje otpornost organizma na inzulin.
Recept: Pomiješajte goji bobice sa šalicom jogurta i pospite žitaricama ili zobi.
Kupus
Kupus je namirnica koja napuhuje , hno s druge strane obiluje sulforafanom. Taj sumporni spoj, odnosno fitokemikalija potiče stanice na izlučivanje kancerogenih tvari.
Recept: Umjesto zelene salate, hamburger ili sendvič “prekrijete” naribanim svježim kupusom.
Sušene šljive
Razlog zbog koje šljive nisu toliko popularne možda je činjenica da su šljive omiljene među starijom i bolesnijom populacijom. No, šljive sadrže neo klorogenične i klorogenične kiseline, antioksidanse koji štite organizam od raka.
Recept: Pršut omotajte oko sušene šljive, “osigurajte” čačkalicom, i pecite u zagrijanoj pećnici desetak minuta.
Samonikli jestivi korov
Ovakvo bilje, koliko god neatraktivno zvučalo, sadrži više omega-3 masnih kiselina koje štite srce, od bilo kojeg drugog samonikolg jestivog bilja. Ako se pitate kako to okus može imati jestivo bilje, i k tome korov, evo odgovora: pomalo hrskav, blag i limunast.
Recept: Nasjeckani jestivi korov pospite po grill-piletini i dodajte malo limunog soka.
Blitva
Volite špinat? Neovisno o odgovoru, probajte i blitvu. Već pola šalice kuhanog špinata sadrži 10 miligrama luteina and zeaksantina, karotenoida koji štite oči od starosnih bolesti.
Recept: Popržite u woku malo blitve s maslinovim uljem i češnjakom i imate jednostavan i zdrav obrok.
D. Šorgić