Hrana i recepti

Hrana i recepti

Iskoristite komadiće omiljenog voća i skuhajte kompot!

Topli napitci zbog same svoje temperature na kratko zagrijavaju organizam što vraća tijelo na njegovu “radnu” temperaturu i stvara osjećaj ugode. Oni mogu ublažiti upalne procese u ždrijelu, a konzumacijom prokuhane vode smanjuje se rizik od bakterijskih infekcija koje vrebaju zimom oslabjeli organizam. Danas pripremite kompot!

“Iako se kompoti vrlo često vežu za bolesna stanja, tekućina kuhanog voća može biti vrlo okrepljujuća. Naime, ovaj napitak blage voćne arome može imati ulogu slatke juhe , a ako se u njega dodaju razni začini, poput cimeta i klinčića, njegova funkcionalnost se nemjerljivo obogaćuje. Naime, poznato je da začini poput klinčića i cimeta imaju pozitivno djelovanje na organizam, pa se tako klinčić često u alternativnoj medicini koristi u liječenju probavnih smetnji, proljeva, mučnine i povraćanja, dok je za cimet značajna njegova uloga u regulaciji šećera u krvi i protuupalno djelovanje.” pojašnjava nutricionistica Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.

Dodavanje suhih začina na kraju pripreme napitka – poput klinčića, drvca cimeta, mahune vanilije, anisa i dr. dodaju se na početku pripreme napitka jer na taj način bolje otpuštaju aromatične tvari.

Pet ideja kako svaki napitak učiniti savršeno ukusnim:

1. U vruću čokoladu ili topli kakao dodati prstohvat soli
2. U kavu dodati slatko vrhnje i cimet
3. U kuhano vino dodati med
4. U kompot dodati koricu limuna i naranče te mahunu vanilije
5. U čaj dodati dvije kapi eteričnog ulja bergamot naranče

Našem je organizmu voda esencijalna i bez nje jednako ne možemo ni ljeti ni zimi, stoga je pravilna rehidracija i adekvatan unos tekućine ključni faktor za održavanje homeostaze, odnosno metaboličke ravnoteže tekućine u našem organizmu, a time i cjelokupno zdravlje. Preporuke navode oko dvije litre tekućine na dan.

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo