Ne čekajte da vam baka pripremi kelj jer toliko je dobar za zdravlje mozga da se preporučuje jesti barem jednom tjedno. Bogat je magnezijem, kalcijem te vitaminima K, A i C pa čisti jetru i liječi bolesti kostiju i zglobova.
Varivo od kelja s pancetom
Sastojci:
- 1 glavica kelja
- 2 glavice luka
- 1 režanj češnjaka
- 400g krumpira
- 15 dag pancete
- sol
- papar
- vrhnja za kuhanje po želji
- ulje
Postupak pripreme:
Očistite, usitnite i operite kelj. U dubljoj posudi prodinstajte na sitno narezani luk pa dodajte kelj i miješajte. Kada se slegne, zalijte ga vodom pa dodajte komadiće pancete i krumpire narezane na kockice. Posolite i popaprite te po želji dodajte češnjaka i/ili vrhnja. Počnite kuhati na jačoj vatri, ali nastavite na laganijoj. Poslužite s crnim kruhom ili prepečencem.
Kelj s ‘mljevancem’
Sastojci:
- 1 kelj
- 1 crveni luk
- pola kile miješanog mljevenog mesa
- papar
- sol
- maslinovo ulje
- brašno
- parmezan ili domaći ribanac
- mlijeko
- maslac ili ulje
Postupak pripreme:
Listove kelja kratko blanširajte. Luk narežite na sitno i izdinstajte na maslinovom ulju pa dodajte mljeveno meso, sol i papar te nastavite dinstati na laganoj vatri 15 – 20 minuta. Listove kelja napunite mješavinom, zamotajte u rolice i stavite u lim za pečenje. Prelijte ih umakom kojeg ćete napraviti pomiješavši zagrijani, otopljeni maslac ili ulje s 2 žlicama brašna te ih zaliti mlijekom do željene gustoće. Možete upotrijebiti i druge vrste umaka, ovisno o svom ukusu i želji. Smotuljke pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko pola sata.
Dobar tek!
Foto: Shutterstock
J. P.