Ljubitelji kave i čaja izloženi su manjoj vjerojatnosti za razvoj glioma – najčešćeg oblika malignog tumora mozga kod odraslih. Pokazali su to rezultati novog istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 500.000 odraslih Europljana.
Otkriće ide u prilog prethodnim studijama koje su potvrdile povezanost većeg
unosa kave i čaja s manjim rizikom od glioma. Riječ je o grupi tumora koji čine oko 80 posto svih malignih tumora mozga kod odraslih. Spomenuti rezultati, međutim, ne dokazuju da kava i čaj štite sami po sebi.
“Rezultati istraživanja su preliminarni
i ne smiju bi razlog za povećano ispijanje kave ili čaja”, izjavio je Dominique
Michaud sa Sveučilišta Brown iz Rhode Islanda.
Čak i ako kava i čaj imaju izravan utjecaj na rizik od glioma, on je,
napominju znanstvenici, poprilično malen. Tumori mozga su općenito rijetki. Procjene
govore kako se godišnja stopa u Europi kreće između četiri i šest slučajeva na
100.000 žena, te šest do osam slučajeva na 100.000 muškaraca.
Sve u svemu, izgledi da će se kod osobe razviti maligni tj. kancerogeni
tumor mozga su manji od jedan posto.
“Ipak, ako značajnija konzumacija kave i čaja na neki način štiti od
glioma, ovaj bi podatak mogao pružiti istraživačima uvid u uzroke nastanka tumora.
Biološki je moguće da kava i/ili čaj utječu na rizik od glioma”, zaključili su znanstvenici.
Nedavna je laboratorijska studija utvrdila da kofein može usporiti
rast glioblastoma. Osim toga, i kava i čaj sadrže
antioksidanse koji štite stanice tijela od oštećenja koje može dovesti do raka
i drugih bolesti.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu American Journal of Clinical
Nutrition.
K. R.