Kava snizuje rizik od raka jetre za čak 50 posto! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kava snizuje rizik od raka jetre za čak 50 posto!

Istraživači milanskog sveučilišta proveli su metaanalizu prethodnih studija o konzumaciji kave i zaključili kako ispijanje tri šalice kave dnevno može sniziti rizik od razvijanja raka jetre za više od 50 posto!

Mnogobrojna istraživanja koja su ustvrdila blagodati ispijanja kave po naše zdravlje mogla bi uredno preimenovati kavu nektarom bogova. Naime, stručnjaci su ustanovili kako kava pomaže u zaštiti mozga od razvijanja Alzheimerove bolesti, snizuje rizik od povrata raka prostate ili njegovo napredovanje, potiče središnji živčani sustav i djeluje kao stimulans, zbog čega smo budniji i koncentrirani, odgađa pojavu umora, potiče cirkulaciju, olakšava probavu, smanjuje rizik od tumora mozga jer sadrži antioksidanse, a sada su istraživači otkrili kako može pomoći u zaštiti od raka jetre.

Tako su istraživači milanskog sveučilišta proveli metaanalizu prethodnih studija o konzumaciji kave i zaključili kako ispijanje tri šalice kave dnevno može sniziti rizik od razvijanja raka jetre za više od 50 posto!

Rak jetre šesti je najčešći rak u svijetu, navode talijanski znanstvenici, te treći najčešći uzrok smrti kada su maligne bolesti u pitanju. Najčešći oblik raka jetre je hepatocelularni karcinom, na koji opada gotovo 90 posto slučajeva raka jetre diljem svijeta. Ovom, najnovijom, metaanalizom je ustanovljeno kako ispijanje triju šalica dnevno može sniziti rizik od upravo hepatocelularnog karcinoma za 40 posto.

“Naše istraživanje potvrđuje prethodne navode, koji pokazuju kako je kava dobra za zdravlje, a pogotovo za jetru. Pozitivan učinak kave na jetru možda je rezultat dokazanoj sposobnosti kave kod prevencije dijabetesa – koji je poznati faktor rizika za rak jetre ili zbog njenog pozitivnog učinka na cirozu i enzime jetre”, objasnio je Carlo La Vecchia, voditelj studije.

Njegov je tim analizirao 16 istraživanja s ukupno 3153 slučaja, a studija je objavljena u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Ruku pod ruku s ovim rezultatima idu i zaključci stručnjaka Medicinskog fakulteta Sveučilišta Duke, koji su ustvrdili kako četiri šalice kave dnevno mogu pomoći masnoj jetri.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo