Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kelj ili špinat – koja je namirnica bolji odabir?

Shutterstock

Vitamin K, C, folna kiselina i željezo igraju veliku ulogu u odabiru povrća koje je najbolje za vas, no isto tako je važno kakav okus hrane više preferirate.

Najčešći sastojci salata, špinat i kelj, iznimno su bogati nutrijentima, a ni analizom kalorija ne možemo odlučiti koja je zdravija jer se radi o povrću koje je niskokalorično. 

Jedina razlika u sastavu ovog povrća, količina je vitamina. 

Kelj

Jedna porcija nasjeckanog kelja dovoljna je za zadovoljene dnevnog unosa vitamina A i vitamina C. Kelj sadrži i mnogo vlakana i kalija.

Špinat

A dok kelj sadrži čak dvostruko više vitamina C od špinata, špinat pak ima više vitamina K, A i folne kiseline

Uz to, dostupan je cijele godine, a najpoznatiji je po svojstvima zbog kojih obnavlja energiju, poboljšava kvalitetu krvi i pospješuje vitalnost tijela. 

Ipak, oba su povrća bogata antioksidansima, a podjednako poboljšavaju zdravlje srca jer umanjuju rizične faktore kakvi su kolesterol i visok krvni tlak. 

Česta konzumacija špinat ostavit će i vidljive posljedice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom da kompleks vitamina B ulaže u njihovu ljepotu.

Devet dobrobiti špinata

Nutrijenti

Ipak, odabir najboljeg povrća ovisit će o nekoliko faktora, a prvi se odnosi na tijelu potrebne nutrijente. 

Kao izvor folne kiseline, vitamina K i željeza koji će poboljšati krvnu sliku, špinat je bolji odabir dok je za poboljšanje imunološkog sustava puno bolji kelj jer ima više vitamina A i C. 

Povrće kao dio prehrane

S druge strane, dijetetičarka Chloe Schweinshau za bostonmagazine.com navodi kako je za odabir povrća važan i okus povrća kao i jelo u koje se dodaje. 

“Sirov kelj je gorak i nerijetko će preuzeti okus bez obzira na to što se nalazi u njemu”, kazala je. 

Ako volite kremasta jela, bolje je odabrati špinat, no ako radije birate hranu koju možete grickati, bolji je izbor kelj, kazala je dijetetičarka Lindsey Joe za wellandgood.com. 

Što odabrati?

Dakako i zdravstvena stanja ovise o tome koje je povrće bolji izbor. 

Za žene koje žele začeti, trebale bi u svoju prehranu ubaciti nešto više špinata jer je bogat željezom i folnom kiselinom, nutrijentima ključnima za plodnost. 

“Za one koji imaju bubrežne kamence, preporuča se izbacivanje špinata iz prehrane jer je bogat oksalatima, prirodnim tvarima za koje se vjeruje da mogu poticati stvaranje bubrežnih kamenaca”, kazala je Schweinshau.

Naposljetku, s obzirom da ne dobivaju kalcij iz mliječnih proizvoda, vegani bi trebali konzumirati kelj jer sadrži velike količine kalcija i vitamina K koji će pospješiti zdravlje kostiju. 

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo