Ako ste do sada vjerovali kako način pripreme i konzumacije brokule nije povezan s hranjivošću spomenutog povrća – znajte kako ste živjeli u pravoj zabludi.
Naime, rezultati istraživanja Sveučilišta Illinois su pokazali kako način pripreme, ali i konzumacije brokule itekako utječe na hranjivost ovog zelenog povrća. Stoga znanstvenici savjetuju da udruživanje brokule i klica spomenutog povrća može gotovo udvostručiti antikancerogeni učinak ovog zelenog povrća.
“Ukoliko se pripremi na ispravan način, brokula predstavlja iznimno moćnu namirnicu u borbi protiv raka. Spomenuti je učinak moguće postići konzumacijom tri do pet obroka tjedno”, poručuje dr. Elizabeth Jeffery Sveučilišta Illinois.
No, da bi organizam dobio sve hranjive sastojke brokule, važno je prisustvo enzima pod nazivom mirozinaza. Ukoliko njega nema, ne postoji niti mogućnost formiranja sulforafana – antikancerogenog sastojka brokule.
Iako mnoge osobe unište spomenuti enzim prekuhavanjem borkule, stručnjaci tvrde kako ga je moguće nadomjestiti konzumacijom klica brokule.
Brokula sadrži betakaroten, vitamin C i vlakna, a svi su borci protiv raka. Kao i drugo zeleno lisnato povrće, brokula sadrži velike količine kalcija. Kuhanjem gube vitamine, zato ih pripremite na pari, u mikrovalnoj pećnici ili pržene u tavi. Korisno ih je jesti što češće, a najmanje dvaput na tjedan.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nutrition and Cancer.
K. R.