Kruška - idealna dijetna namirnica koja čuva zdravlje - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kruška – idealna dijetna namirnica koja čuva zdravlje

Ova prekrasna, mirišljiva i ukusna voćka nekima je omiljena namirnica – jedite ih svježe ili od njih pripremite razna jela.

Kruške (Pyrus) su voće, roda biljaka iz porodice Roseceaa, a o njenim se dobrobitima priča od pamtivijeka. Pazite li na zdravlje ili liniju, odaberite krušku!

Kruške čuvaju liniju

Jedna kruška srednje veličine sadrži 96 kalorija. Izrazito je korisna za probavu jer je u njenom sastavu 5,1 gram vlakana.

Prehrana koja obiluje vlaknima pomoći će vam u sprječavanju nadutosti, održavanju zdrave razine kolesterola te dobre linije.

Prepune vitamina i minerala čuvaju zdravlje

Kruške su izvor vitamina– C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje, korisna je informacija i kako kruške sadrže folnu kiselinu. A preporučuju se i kao idealna namirnica za male bebe.

Od minerala spomenimo kalcij, magnezij, kalij, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedenje krušaka čini čuda i za vaš imunitet, a kako počinje sezona prehlada i gripa, ne zaboravite već danas nabaviti ovo voće.

Kruška se smatra i hipoalergenskim voćem, što znači da osobe koje su osjetljive na hranu mogu jesti kruške bez straha od štetnih efekata.

Jedenje tri ili više porcija voća dnevno, poput krušaka, može sniziti rizik od senilne makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok  gubitka vida kod starijih osoba.

Kvercetin je još jedan antioksidans koji se nalazi u koži kruške, a pomaže u sprečavanju raka i oštećenja arterije koje uzrokuje srčane tegobe. Također, nedavna studija sveučilišta Cornell utvrdila je kako konzumacija krušaka može pomoći u sprječavanju Alzheimerove bolesti.

Savjet: nakon kruške se ne smije piti voda, jer može izazvati proljev.

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo