Hrana i recepti

Hrana i recepti

Obogatite doručak zdravim masnoćama, vitaminima i uljima

Foto: Shutterstock

Kako lakše obavljati sve dnevne zadatke i othrvati se svakodnevnom stresu? Započnite dan kvalitetnim doručkom!

Doručak je najvažniji obrok u danu, a stručnjaci smatraju kako će on čuvati zdravlje i dati vam snage za lakše prihvatiti i odraditi sve dnevne zadatke. 

Također, ako pazite na tjelesnu težinu, manje su šanse da ćete se prejedati tijekom dana ako ste pojeli kvalitetan doručak. 

Ako ujutro konzumirate kvalitetnu hranu koja sadrži vlakna, visoko vrijedna ulja i vitamine, organizam će se lakše oduprijeti raznim klicama i virusima koji nas okružuju. Smatrajte doručak kvalitetnim gorivom bez kojega naš organizam ne može funkcionirati.

Što doručkovati?

Repičino ulje, suncokretovo ulje i ulje kukuruzne klice

Ova su visokovrijedna ulja koja su izvrstan izvor alfa-linolenske masne kiseline (ALA) koji kao najzdraviji sastojak namirnica preporučuju svi nutricionisti. Za doručak birajte proizvode koje ih sadrže ili ulja dodajte omiljenim žitaricama i napitcima.

Namirnice bogate vitaminom E

Vitaminom E služi kao jaki antioksidant, jača imunitet i usporava starenje – štiti organizam od slobodnih radikala, kao što su neke molekule koje unosite procesuiranom hranom ili od toksina kao što je dim cigareta. Pronaći ga možete u povrću, voću i žitaricama i raznim namazima.

Sjemenke lana

Ova iznimno popularna namirnica u posljednje je vrijeme jedna od omiljenih i zbog svoga bezglutenskoga sastava, ali i blagoga orašastoga okusa. Zapravo je riječ o jednoj od nutritivno najbogatijih namirnica pa skoro nema zdravstvenog stanja za koje one nisu savršena prevencija – smanjuju kolesterol reguliraju probavu smanjuju rizik od raka dobar su izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana te reguliraju razinu šećera u krvi. Obogatite doručak ukusnim namazima koji sadrže sjemenke lana, a dostupni su na hrvatskom tržištu.  

Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo