Prilagođavate li prehranu svom organizmu, pazeći pritom na unos zdravih i svježih namirnica ili se vodite željom i birate ono što vas u danom trenutku “mami”? Nažalost, kako starimo, neku hranu naše tijelo sve slabije probavlja, a sve više osjeća štetne posljedice. Zato biste trebali dobro razmisliti što i kako jedete, posebice nakon ulaska u peto desetljeće života!
Prihvatimo ovu činjenicu – kako starimo, neke osobe jednostavno prestaju biti naši prijatelji. Isto možemo tvrditi i za neke
namirnice. Je li nam doista potrebna hrana koje će doprinijeti začepljenim
arterijama, povisiti krvni tlak ili remetiti san?
Evo pet namirnica o čijoj konzumaciji trebate ozbiljno razmisliti nakon što
zađete u određene godine:
Omiljeni bijeli začin!
Previše soli u vašoj prehrani loše utječe na tlak. Zbog soli tijelo zadržava
vodu i time povisuje tlak u krvožilnom sustavu, a što je viši tlak, veće je
opterećenje srca, bubrega, arterija i mozga. Štoviše, ako unosite u organizam
previše soli, neki lijekovi za povišen tlak možda neće djelovati kako bi
trebali. Vjerojatno ste svjesni kako se trebate držati podalje od čipsa i
štapića, ali sol vreba i iz drugih namirnica o kojima možda ne razmišljate previše
– prerađenog mesa, smrznute hrane pa čak i ponekih žitnih pahuljica koje su
mnogima omiljeni doručak.
Slanina bye-bye!
Velik broj ljudi danas ima problema
s artirtisom ili s time povezanom kroničnom boli u zglobovima, a
neke namirnice samo pogoršavaju problem. Stručnjaci su otkrili kako su COX-2
enzimi aktivniji i uzrokuju više upalnih procesa u zglobovima kada jedete
omega-6 masne kiseline, nego kada jedete omega-3 masne kiseline. Visoko na
popisu namirnica koje ne biste smjeli jesti ako patite od artritisa su slanina,
meso, žumanjci, kukuruz, suncokret, soja, margarin i manje više sva pržena
hrana.
Smijemo li uživati u vinu?
Da, svi vjerujemo kada nam istraživanje potvrdi da umjeren unos vina
koristi zdravlju srca. Problem nastaje
kod definiranja riječi: umjeren! Preporuke
kažu kako su dva do sedam pića tjedno sasvim dovoljna. Imajte na umu kako aktivnije ispijanje alkohola može štetiti
vašem srcu i jetri.
Slatko i opasno!
Većina ljudi kloni se šećera kako bi izbjegli nakupljanje kilograma. No, priča
sa šećerom ide dalje i od debljanja – previše šećera u prehrani, tvrde stručnjaci,
vodi bržem starenju na niz načina. Kada
jedete slatke namirnice – bilo da je riječ o čokoladi ili slatkom pecivu –
tijelo taj šećer pretvara u glukozu, a visoka razina glukoze u krvi vodi
dijabetesu. Dijabetes je opasan sam po sebi, ali može voditi i dodatnim
zdravstvenim problemima, poput, kardiovaskularnih bolesti, oštećenja bubrega
ili živčanog sustava. Dijabetičari mogu imati poteškoće i sa zdravljem kože,
usta i kostiju, a zbog svega toga se osjećate i izgledate stariji nego što
jeste.
Razmislite i o sokovima!
Američko udruženje dijabetičara
preporučuje ograničavanje unosa zaslađenih pića kako bi se
spriječio broj slučajeva dijabetesa. Bezalkoholno piće od 3,5 dl sadrži 150
kalorija i 40 grama
ugljikohidrata – odnosno, jednaku količinu ugljikohidrata kao i 10 čajnih žlica
šećera. Izbjegavajte gazirane i
energetske napitke, a umjesto njih odaberite najjednostavniju i najzdraviju
varijantu – vodu ili zdrave čajeve.
… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂
D.Š.