Konzumacija ovog orašastog ploda smanjuje razinu kolesterola i osigurava tijelo antioksidansima koje obično nalazimo u namirnicama biljnog porijekla.
“Poznato je
kako E vitamin štiti od određenih oblika raka, a veći unos gama-tokoferola,
oblika E vitamina, može smanjiti rizik od razvijanja raka pluća”, tvrdi
autorica studije Ladia Hernandez.
Njeno je
istraživanje uključilo 18 ispitanika koji su jeli 68 grama pistacija dnevno
kroz četiri tjedna i 18 osoba u kontrolnoj skupini koji nisu dodali pistacio
svojoj uobičajenoj prehrani.
Na kraju studije,
osobe koje su jele pistacio imale su višu razinu gama-tokoferola u krvi.
Liječnici
preporučaju nezasoljeni pistacio jer previše soli može povisiti krvni tlak.
Međutim, učinak na kolesterol je isti kod obje vrste.
Ovaj
je orašasti plod odličan izvor biljnih vlakana, bjelančevina, raznih vitamina i
minerala.
Bogat
je kalcijem i željezom, što znači da je dobar za zdravlje kosti i zubi, a isto
tako pomaže osobama koje boluju od anemije prouzrokovane manjkom željeza.
Također sadrži puno kalija, što pogoduje osobama koje imaju povišeni tlak.
“Pistacio je
vrsta oraha koji su u potpunosti dobri za ljude, a samo 57 grama dnevno snižava
rizik od razvijanja raka pluća bez bitnih promjena indeksa tjelesne mase”,
tvrdi čelnica studije.
Prehrana obogaćena
pistacijem može smanjiti rizik i od drugih vrsta raka, tvrdi Hernandez. “S
obzirom da epidemiološke istraživanja pokazuju kako gama-tokoferol štiti protiv
raka prostate, unos pistacija može pomoći i kod ove bolesti”, zaključila
je.
K. Horvat