Prehranom spriječite sportske ozljede

paradajz, rajcica, jabuka, jabuke, voce i povrce, zdrava hrana

Uz suvišne kilograme, gubitak mišićne mase ili koštane gustoće, loša i neuravnotežena prehrana može dovesti do sportskih ozljeda

Sportaši koji preskaču doručak na dva načina štete svom treningu i tijelu: prvenstveno se zakidaju za "gorivo" koje će im dati energiju i omogućiti preživljavanje sportskih napora, a uz to će biti umorniji i njihova će koncentracija biti smanjena. Tako si otvaraju put prema ozljedama.

Nedovoljni unos nutrijenata, kojima obiluje voće i povrće, može dovesti do umora. Samim time će koncentracija sportaša biti slabija, a oni će više griješiti i manje obraćati pozornost na "sportske klopke". U tom slučaju su česti istegnuti mišići ili uganuti gležnjevi.

"Djeca koja brzo rastu, a ne prate taj rast dobrom prehranom izložena su većem riziku prijeloma i drugih ozljeda", upozorila je doktorica Shala Davis, profesorica znanosti vježbanja Sveučilišta East Stroudsburg.

Kako biste smanjili svoje šanse za ozljedom i tijelu omogućili najbolje rezultate treninga, obratite pažnju na svoju prehranu i aktivnosti prije, ali i poslije samog vježbanja. "Mnogi smatraju kako se oporavak od treniranja odnosi samo na odmor, ali, u stvari se radi o odmoru i prehrani. Sportaši, pogotovo djeca, trebaju raznoliki režim prehrane bogat proteinima i kalcijem kako bi ojačali svoje kosti. Raznolika prehrana znači da sadrži raznolike boje", savjetuje Davis.

Prema njoj, što više boja sadrži obrok, to ćete konzumirati više vitamina i ostalih nutrijenata, potrebnih mišićima koji se izlažu naporima.

Ne zaboravite na vodu

Jednako tako morate voditi računa o hidrataciji. "Dobra hidratacija povezana je s dobrom prehranom, pogotovo za vrijeme toplih mjeseci. U područjima gdje je vlaga u zraku veća, ovo je još važnije. Dobro hidratizirani organizam je ključna stavka u sprječavanju ozljeda", savjetovala je Davis.

Vrlo je važno popiti puno tekućine prije početka tjelesne aktivnosti, jednako kao za vrijeme i poslije vježbanja kako bi mišići mogli nesmetano "obavljati svoj posao", a mi se što manje umorili

Za vrijeme vježbanja, bez obzira radi li se o trčanju, brzom hodanju, aerobiku ili kružnom treningu u teretani, popijte između 1,2 i 1,8 decilitara vode svakih petnaestak minuta. Također, kada završite s tjelovježbom, voda vam ne smije biti stranac.

Ako želite štreberski pristup količini vode koju biste trebali konzumirati, izvažite se prije i poslije vježbanja te popijte šest decilitara vode za svakih 0,45 kilograma koje izgubite.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!