Rabarbara je jedan od omiljenih sastojaka voćnih pita, ali mogućnosti njezina korištenja daleko su brojnije – odvažite se i na velika je vrata uvedite u svoju kuhinju. Sezona rabarbare uskoro počinje!
Rabarbara potječe iz Azije i poznata je oko 2000 godina, no njezino podrijetlo nije u potpunosti rasvijetljeno. Dugo se uzgajala isključivo u medicinske svrhe (za pročišćavanje organizma), a od 18. stoljeća počinje se upotrebljavati u kulinarstvu. Osobita je izgleda i okusa te jedan od nezaobilaznih sastojaka voćnih pita u Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Americi, dok se u nas pri spremanju slastica rijetko koristi.
Ta starinska biljka, čiji se jestivi izdanci razvijaju iz gomolja, postoji u mnogim inačicama, ali upravo se vrsta poznata kao Rheum rhabarbarum najčešće rabi za pripremanje slastica. Upotrebljavamo karakteristične, zelenkasto-tamnocrvene sjajne stabljike s kojih su prethodno uklonjeni listovi (pazite – otrovni su). Ta bliska srodnica vrtnih kiselica zapravo je povrće čija struktura stabljike podsjeća na celer.
Vanjski dijelovi stabljike mogu se, ali i ne moraju, guliti. Mladi izdanci nemaju toliko izrazite konce, koje je prikladno ukloniti kako ne bi smetali konačnom gurmanskom dojmu. O sastavu i kiselosti tla, pak, ovisi boja stabljike, koja može biti intenzivno rumena, nježno ružičasta ili svijetlozelena. Obično se preporuča koristiti što crvenije stabljike jer osim ljepše boje imaju i nešto intenzivniji okus. Ne zaboravite, rabarbara je jedan od omiljenih sastojaka voćnih pita, ali mogućnosti njezina korištenja daleko su brojnije, pa preporučam da se odvažite i na velika je vrata uvedete u svoju kuhinju. Sezona rabarbare uskoro počinje.
Brzi kolač od rabarbare
- 350 grama rabarbare
- 50 grama smeđeg šećera
- narančina kora
Tijesto
- 150 grama smeđeg šećera
- 140 grama omekšanog maslaca
- dva umućena jaja
- pola žličice praška za pecivo
- 85 grama brašna za dizana tijesta
- 100 grama mljevenih badema
Preljev
- 25 grama maslaca
- 25 grama svijetlog šećera od trske (ili smeđeg)
- naribana narančina korica
- 50 grama badema u listićima
Priprema:
1. Pomiješajte narezanu rabarbaru, 50 g smeđeg šećera i malo naribane narančine kore pa ostavite da sat vremena stoji uz povremeno miješanje.
2. Lim za tortu namastite i prekrijte papirom za pečenje. Za tijesto kremasto izmiješajte maslac sa šećerom, dodajte jaja, prašak, brašno, bademe i sve još jednom lagano pomiješajte. Ulijte sok pola naranče. Smjesu stavite u lim, izravnajte pozadinom žlice i prekrijte ocijeđenim komadićima rabarbare. Pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva (ventilatorska 170 stupnjeva). Smanjite toplinu pećnice za deset stupnjeva.
3. Za preljev rastopite maslac, umiješajte koricu, šećer i bademe. Posipajte po kolaču i pecite 15–20 minuta. Ostavite u limu da se hladi dvadesetak minuta, a potom premijestite na rešetku za hlađenje.
Krostata od rabarbare
Prhko tijesto
- 300 grama oštrog brašna
- 125 grama maslaca
- 30 grama šećera
- 60 grama jaja
Krema royale
- 200 grama slatkog vrhnja
- dva žumanjka
- ekstrakt vanilije
- 40–50 grama šećera
Pokrov
- oko 500 grama rabarbare
- šećer
1. Za pripremu prhkoga tijesta umiješajte suhe sastojke (sastojke prilagodite veličini kalupa), dodajte jaja te kratko umijesite. Ohladite u hladnjaku oko sat vremena. Razvaljajte u prikladan kalup. Kratko pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.
2. Za pripremu kreme pomiješajte sastojke dok se šećer ne rastopi. Dodajte u prethodno pečeno prhko tijesto i pecite na 150 stupnjeva dok se ne zgusne.
3. Za pripremu pokrova ogulite, narežite i pošećerite rabarbaru. Složite na kolač i pecite na 180 stupnjeva dok ne omekša.
Autorica teksta: Sandra Križić Roban