Hrana i recepti

Hrana i recepti

Recept za antialergijski smoothie za jačanje imuniteta i regulaciju probave

Shutterstock

Priroda se budi, nezaustavljivo i usprkos našim aktualnim ograničenjima u kretanju, a uz svu divotu koju to buđenje i proljeće sa sobom donose, ova prirodna pojava nekima od nas pogoduje u razvoju alergija.

Buđenje prirode i proljetno cvjetanje je čarobno, ali uzrokuje i visoku koncentraciju peludnih zrnaca u zraku što je ujedno i glavni uzročnik peludnih hunjavica i alergija. Ovo nije zanemariva pojava s obzirom da se s njome danas nosi svaki deseti stanovnik zemaljske kugle. Alergije se razlikuju po tipu, vrsti, brzini djelovanja, a proljeće je poznato po brojnim sezonskim alergijama. Ponekad se lokalizirani i opći simptomi razvijaju izrazito brzo te mogu ugroziti život osobe sklone alergijama, osobito ako imaju narušen imunitet. Simptomi alergijske reakcije mogu biti opći (sustavni) ili lokalizirani na organ ili organski sustav putem kojeg je alergen ušao u tijelo (koža i sluznice, probavni ili dišni sustav).

Mr. sc. Irena Švenda, magistrica znanosti nutricionizma, bioprocesnog inžinjerstva i ayurvedski savjetnik donosi praktične i jednostavne savjete za pomoć kod alergija.

Simptome alergija možemo smanjiti uz pomoć eliminacijske dijete koja se sastoji od namirnica sa smanjenom količinom histamina ili reaktora alergije. U ovoj dijeti treba izbjegavati ribe, sir, razne mesne prerađevine, konzerviranu i fermentiranu hranu, pića poput jogurta i vina, zatim citrusno voće, rajčicu, patlidžan te sve vrste zelenog i crnog čaja te mate čaj koji dodatno sprečavaju razgradnju nastalog histamina.

Alergija nije posljedica samo jednog uzročnika, alergena, već veliki utjecaj na njenu aktivaciju ima i stanje našeg organizma, odnosno imunološki i probavni sustav.

Poticanje dobre probave paprom i đumbirom, kao i smanjenje boravka u prirodi te mazanje nosa mastima kao što su ghee i kokosova mast, može smanjiti izloženost alergenu.

Poticanje imuniteta također pomaže organizmu u borbi protiv alergija. Antioksidativni i nutritivno bogati suplementi višestruka su pomoć kod alergija. Osim što uklanjaju slobodne radikale iz organizma, potiču jačanje imuniteta, a neki od njih poznati su još od davnina, pa su tako mladu zelenu pšenicu koristili još prije 5.000 godina stari Egipćani, kasnije Grci te Rimljani. Osim što je prirodni antioksidans, sadrži vrlo visoke količine prehrambenih vlakana te klorofila, tvari koji potiču i održavaju probavu te beta-karotena koji potiče očuvanje membrana stanica gastro-intestinalnog sustava. Nutrijenti potrebni za sintezu stanica imunološkog sustava uključuju proteine, vitamin A, vitamin C, željezo, folnu kiselinu i vitamin B6. Mlada zelena pšenica prirodni izvanredan izvor navedenih nutrijenata, što ju čini superiornom supernamirnicom u borbi protiv alergija.

Mr. sc. Irena Švenda predlaže ovaj jednostavan antialergijski smoothie za jačanje imuniteta, regulaciju probave, sprečavanje upale uz razgradnju histamina

  • 3 dcl kokosovog ili nekog drugog biljnog mlijeka
  • 1 jabuka jer sadrži kvercetin
  • 1 žlica mljevenih sjemenki lana kao izvor selena i omega 3 masnih kiselina
  • ½ žličice mljevenog ružmarina kao izvor ružmarinske kiseline i derivata
  • 2 žličice praha mlade zelene pšenice jer pomaže održavnnju i jačanju imuniteta i regulira probavu

Prednost treba dati namirnicama organskog i lokalnog podrijetla. Sve sastojke možete pronaći u bio&bio i ostalim trgovinama zdrave hrane, a mladu zelenu pšenicu iz Gorske Hrvatske pod nazivom Liquid Sun možete pronaći u bio&bio, ljekarnama i biljnim ljekarnama i putem web shopa www.greenandmore.eu.

U terapiji alergijama može se primijeniti i ayurvedski koncept otklanjanjem neravnoteže u metaboličkoj vatri i imunitetu pomoću ayurvedskog detoxa uljima i čišćenja crijeva kojima se može i dugoročno riješiti alergije, a provodi se u razdoblju kada organizam nije u alergijskoj reakciji. Preporučuje se izvoditi i pranayame, vježbe iz yoge koje opuštaju iziritiran živčani sustav. I na kraju, kako bi terapija imala učinka i nakon detoksikacije uz korištenje fitoterapije potrebno je promijeniti stil života, uvesti yogu ili neku vrstu relax tjelovježbe, paziti na prehranu s naglaskom na organske namirnice i poduprijeti imunitet kvalitetnim prirodnim suplementima.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo