Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako nas prehrana bogata ribom, orašastim plodovima i povrćem može zaštititi od raka gušterače.
Bademi, lješnjaci, kikiriki, orasi, pistacije i kod nas manje poznati brazilski orah, indijski oraščići, makademije, te pekan orasi spadaju su skupinu orašastih plodova koji su iznimno zdravi za ljudski organizam.
Osim što su izvrsnog okusa, izvor su mnogih potrebnih nutrijenata, odnosno proteina i vitamina koji daju organizmu snagu i poboljšavaju stanje imuniteta. Masnoće koje sadržavaju orašasti plodovi spadaju u skupinu polinezasićenih i monozasićenih masnih kiselina, mnogo su zdravije nego neke druge vrste te neće izazvati dobivanje na tjelesnoj težini, a ono što je najvažnije imaju sposobnost da smanje LDL razinu kolesterola.
Orašaste plodove vrlo
je jednostavno nositi sa sobom, ne hlape i ne mijenjaju okus, jeftini su u usporedbi s
drugim izvorima proteina – i jako ukusni.
Riba treba biti važan dio naše tjedne prehrane zbog važnih hranjivih
sastojaka kojima obiluje: uz lako probavljive bjelančevine bogata je
selenom, magnezijem, vitaminima B12 i B6, niacinom te omega 3 masnim
kiselinama. Samo 15 dag kuhane ribe podmiruje 50 posto naših dnevnih
potreba za bjelančevinama, vitaminom B12 i selenom i to sve u zanemarivo
malo kalorija.
K. R.