Ako imate metabolički sindrom,
skupinu faktora za srčana oboljenja poput pretilosti, hipertenzije, previše
triglicerida i šećera u krvi, probajte s prehranom koja sadrži male količine mononezasićenih
masti, te u nju dodajte riblje ulje.
Kolesterol se nakuplja u unutrašnjosti tijela – u arterijama koje
postanu krute
i čvršće, a dotok krvi u srce i mozak je otežan.
Španjolski istraživači tvrde kako bi
ovaj korak trebao smanjiti razinu triglicerida i kolesterola u krvi. Oni su u
svoju studiju uključili preko 100 osoba s metaboličkim sindromom i podijelili
ih u četiri skupine.
Ispitanici svake skupine strogo su se
pridržavali propisanog režima prehrane kroz razdoblje od 12 tjedana: jedni su
konzumirali mnogo zasićenih masnoća, drugi su jeli mnogo mononezasićenih
masnoća (maslinovo ulje), treći su jeli složene ugljikohidrate (cjelovite
žitarice, voće i povrće),dok su treći konzumirali namirnice s malo masti, a
puno složenih ugljikohidrata, uz dodatke omega-3 masnih kiselina. Svi su
prehrambeni programi sadržavali jednaki broj kalorija.
Istraživači su prije i poslije
istraživanja izmjerili razinu triglicerida i kolesterola u krvi. Nakon 12
tjedana, osobe koje su se pridržavale prehrane bogate mononezasićenim
kiselinama, složenim ugljikohidratima i pojačane omega-3 masnim kiselinama
imale su niže razine triglicerida u odnosu na ostele ispitanike.
Riblje je ulje smanjilo razinu
triglicerida i poboljšalo druge faktore rizika krvožilnih bolesti, ustanovili
su stručnjaci Sveučilišta u Cordobi.
K. Horvat