Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što pijete uz svoje obroke?

Kada pripremate ručak obratite pažnju na piće koje ćete poslužiti jer bi ono moglo uvelike utjecati na zdravstvenu kvalitetu vašeg obroka.

Bez vode nema života. O vodi, koja tvori čak 65 posto našeg
organizma, ovisi naše zdravlje.

Američki su stručnjaci ustanovili kako su veći izgledi da će osoba pojesti povrće uz objed i voće kao desert ako odabere vodu umjesto nekog zašećerenog gaziranog soka. Istraživači Sveučilišta u Michiganu anketirali su 60 mladih osoba starih između 19 i 23 godine o njihovom kombiniranju hrane i pića. Zaključili su kako osobe koje često piju gazirane sokove u većoj mjeri jedu slanu hranu krcatu kalorijama, kao što su prženi krumpirići.

U drugoj studije slične tematike, stručnjaci Sveučilišta u Oregonu su proučavali mališane stare između tri i pet godina. One dane kada su pili vodu uz svoj obrok pojeli su više sirovog povrća (paprike i mrkve) usporedno s danima kada su pili sokove.

Autori istraživanja tvrde kako su kombinacije hrane i pića naš odabir koji se razvija rano u životu. “Odabir djetetovog ukusa povezan je s njegovim poznavanjem brze hrane i sokova… Moramo se fokusirati na rano stvaranje preferenci. Ako piće posluženo na stolu ne ide na ruku toga da roditelji i djeca jedu povrće, tada je možda vrijeme da promijenimo to piće i zamijenimo ga vodom”, zaključili su T. Bettina Cornwell i Anna R. McAlister sa Sveučilišta u Michiganu.

“Obračun s faktorima koji doprinose nezdravom jedenju i pretilosti bitan je za naše općenito dobro stanje, a pogotovo za poboljšanje prehrambenih odabira koje će naša djeca imati u svom životu”, dodala je Kimberly Andrews Espy, potpredsjednica Odsjeka za istraživanje i inovacije Sveučilišta u Oregonu.

O punom značaju vode pročitajte u članku: Voda čuva vaše zdravlje.

Gazirani sokovi nisu na dobrom glasu. Mnoge
su ih studije povezale s povećanim rizikom od razvijanja raka gušterače, srčanog udara, pretilosti ili
pak respiratornih problema. Zbog njihove visoke
kalorijske vrijednosti, mnoge će ih osobe zamijeniti njihovom dijetalnom
inačicom, no znači li to promjenu nabolje kada je u pitanju
zdravlje?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo