Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što se događa s vašim organizmom ako izbjegavate gluten, a niste intolerantni?

Shutterstock

Trebamo li izbjegavati gluten? Kako otkriti jeste li intolerantni na gluten? Odgovore zna Mirela Marić, mag. nutr. i direktorica Nutrilife Centra.

S obzirom na sve veću nepopularnost glutena i činjenicu da ga mnogi počinju izbjegavati “tek tako”, upitali smo nutricionisticu što se događa s organizmom ako izbjegavamo gluten, a nismo intolerantni?

Laži o glutenu (i gdje se krije prava istina)

Glutenska intolerancija je široko raširena pojava, ali ipak ne zahvaća 100% populacije. Smetnje koje imamo od rafiniranih industrijskih proizvoda ne moraju nužno biti uzrokovane zbog konzumiranja pšenice i njenih prerađevina. Ipak, oni koji izbjegavaju gluten zbog placebo efekta, koji nemaju simptoma povezanih s intolerancijom na gluten, neće svom zdravlju napraviti nikakvu štetu ako ne konzumiraju glutenske namirnice, objašnjava nutricionistica Mirela Marić.

Gluten nije vitamin, objašnjava, ako ga izostavimo iz prehrane a nadomjestimo naš izbor bezglutenskim žitaricama, naše zdravlje neće imati negativnih posljedica.

Naravno, pretpostavka je napraviti test intolerancije na hranu kako bi potvrdili ili negirali postoji li intolerancija na gluten, zaključuje nutricionistica.

Blagdanski ručak može imati od 3500 do 4000 kalorija… I još 12 nevjerojatnih činjenica

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo