Iako nije toliko popularna namirnica u našim krajevima, avokado možete pronaći u većini trgovina bez imalo muke. Avokado nije jeftin niti može dugo stajati u hladnjaku. Donosimo vam nekoliko savjeta kako sačuvati avokado.
Uobičajen je savjet ostaviti košticu u polovici avokada koju želite upotrijebiti kasnije. Zamka je u tome što samo dio koji je vezan za košticu ostaje svjež, dok ostatak mesa brzo propada. Stvar je jednostavna – koštica blokira kontakt mesa i zraka.
Iako će prepolovljeni avokado uvijek propasti, metode koje donosimo mogu usporiti propadanje.
1. Metoda s lukom
Grubo isijecite komade crvenog luka i stavite ga na tanjur. Na to stavite polovicu avokada (dio bez kore neka bude okrenut prema vrhu). Ova metoda će navodno sačuvati avokado od propadanja.
2. Metoda s maslinovim uljem
Premažite odrezanu polovicu avokada maslinovim uljem. Ulje će spriječiti ditrektan kontakt avokada i zraka, sprječavajući oksidaciju. Nakon što ste to učinili spremite avokado u zatvorenu posudu u hladnjak.
3. Metoda limunovim sokom
Postupak je isti kao s uljem, premažite meso avokada limunovim sokom – kiselina će dramatično usporiti proces truljenja. Spremite avokadu u hladnjak u poklopljenoj posudi.
A. A.