Ako ste do sada bili uvjereni kako su umeboshi šljive – šljive u pravom smislu riječi, znajte da ste živjeli u zabludi. Riječ je o slano ukiseljenim marelicama porijeklom s Dalekog Istoka.
Japanske kisele marelice kriju iznimna ljekovita svojstva. Njihova snažna kiselost ima
alkalizirajući učinak na organizam. Osim toga, umeboshi šljive neutraliziraju umor, stimuliraju probavu i uklanjaju
toksine.
Ono što na Zapadu
predstavlja Aspirin, to na Dalekom istoku označavaju umeboshi
šljive. Osim što je riječ o
moćnom lijeku za mamurluk, ljubitelji makrobiotike vjeruju kako je riječ o jednom
od najboljih preventivnih lijekova!
Najstariji japanski zapisi
potvrđuju kako su se umeboshi šljive koristile kao lijek prije tisuću godina. Prije svega su korištene za sprječavanje umora, pročišćavanje vode,
oslobađanje tijela od toksina i liječenje specifičnih bolesti kao što su
dizenterija, tifus i trovanje hranom.
Mnogi prirodni
iscjelitelji diljem svijeta smatraju kako su umeboshi šljive spadaju među najučinkovitije
prirodne lijekove.
Umeboshi šljive se obično jedu s
rižom, i to u malim količinama zbog specifičnog slano-kiselog okusa.
K. R.