Amarant, mala sjemenka slična prosu, kuha se i dobiva vrlo ukusna žitna kaša ili glavno jelo. Može se također pržiti i dodavati kao začin u juhe, salate ili gulaše.
Amarant
je bogat lizinom, jednom od osam esencijalnih aminokiselina koju tijelo ne može
samo proizvoditi i koje nema u hrani biljnog podrijetla (ali je obično ima puno
u onoj životinjskoga). On je također vrlo bogat željezom i kalcijem, dvama mineralima
koji često nedostaju u prehrani žena i djevojaka.
Amarant
također sadrži vrlo malo kalorija i masti, a bogat je vlaknima. Amarant
osigurava visokokvalitetne proteine, bez dodatnih masnoća ili kalorija, kojih
obično ima u mesu. Željezo
je potrebno za nastajanje crvenih krvnih stanica. Žene tijekom menstruacije
obično ne dobivaju dovoljno željeza i mogu postati slabokrvne.
Kalcij
je nužan za jake zube i kosti, kao i za normalan krvni tlak. Djevojkama i
ženama kalcij je posebice potreban kako bi se spriječila osteoporoza ili
gubljenje koštane mase u kasnijim godinama života.
Vlakna
pomažu održavanju uredne probave, sprječavaju rak debelog crijeva i rektuma.
Na
tržištu se prodaje nekoliko vrsta proizvoda od amaranta, od pahuljica do
kolačića i granula. Mnogi od tih proizvoda sadrže vrlo malo amaranta pa stoga nisu
mnogo bolji od drugih
uobičajenih proizvoda od žita. Kako biste izbjegli prijevaru, radije kupite
pravo sjeme aramanta i sami ga skuhajte.
K. R.