Bez obzira jeste li vegetarijanac, vegan ili jedete meso, sjemenke mogu naći put do vašeg tanjura. Možete ih jesti kao dio glavnog jela, samljeti ih, ili koristiti u malim količinama kao začin drugim jelima.
Sjemenke
nisu skupe, a ukusne su. Evo nekoliko najčešće konzumiranih vrsti sjemenki:
Lanene sjemenke.
Obiluju omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, cinkom, željezom, kalcijem i
vitaminom E, te su odličan dodatak vašoj prehrani. Sadrže ih neke kupovne
žitarice i krekeri, ali možete kupiti i same lanene sjemenke. Stručnjaci
tvrde kako ove sjemenke morate dobro prožvakati jer tako dobivate sve
hranjive tvari. S obzirom kako je malu sjemenku teško dobro prožvakati,
možda je bolji savjet samljeti ih. Jednom kada to učiniti možete lanene
sjemenke dodati frapeima, tijestu za kruh ili žitaricama.
Sjemenke bundeve. Bundeva
obiluje magnezijem, fosforom, manganom, triptofanom
i željezom. Sjemenke bundeve su dobar izvor bakra, cinka i vitamina K. Možete ih kupiti, ali i sami pripremiti – bundevu izdubite, sjemenke
isperite i osušite, te ih prepržite kako bi dobile bolji okus.
Sjemenke sezama.
Sezam se ne koristi samo na pecivima ili u egzotičnim kuhinjama, sjemenke se
mogu kombinirati i sa salatom, žitaricama i jogurtom. Ove male sjemenke pune su bakra i
mangana, kalcija, magnezija i željeza. Puni okus sjemenki sezama dobit
ćete ako ih malo prepržite.
Sjemenke suncokreta.
Suncokret je odličan izvor vitamina E i B1. Tunu ili pileću
salatu možete “začiniti” suncokretovim sjemenkama, ili ih posuti
po jajima.
Sjemenke konoplje. Konoplja
obiluje proteinima, kalcijem, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama. Iako sadrži tetrahidrokanabinol, sastojak
koji se nalazi i u marihuani, jedenjem sjemenki konoplje nećete osjetiti
takvu vrstu učinka.
D.Š.