Kuhano vino tradicionalno se pije u jesen i zimu, najviše za vrijeme praznika. Razlikuje se od “normalnog” vina samo po tome što je zagrijano i dodani su mu začini.
Ako trebamo izabrati miris zime,
najprije se sjetimo mirisa kuhanog vina s klinčićem i cimetom. Svojom nas
toplinom okrjepljuje, a mirisom tjera na sanjarenje.
Obično za kuhanje odabiremo ona
vina koja nisu preskupa jer će arome začina dominirati, a originalni će se bouquet
vina izgubiti. Za uobičajeni recept će vam biti potrebno vino, šećer, te začini
poput štapića cimeta (cimetova kora), klinčića, korice limuna ili naranče. U
Njemačkoj se često dodaju zrna vanilije ili vanilin šećer, što daje zanimljivu
aromu.
O vama ovisi što još želite dodati, a ako vam se ne sviđa omjer
namirnica, možete ga sami promijeniti. Dok kuhate vino, probajte kakvog je
okusa i promijenite količinu sastojaka. Ako je vino kiselije, dodajte više
šećera, a ako želite mirišljavije vino, koncentrirajte se na cimet i klinčić.
Sastojci:
- litra vina (crnog ili bijelog)
- 2 dl
vode - 150-200 g šećera plus jedan vanilin šećer
- 2 štapića cimeta
- 7 klinčića
- 1 žlica naribane korice limuna i
naranče
Priprema:
Stavite kuhati pola količine vina, vodu, šećer, cimet, korice agruma i
klinčiće. Kada mješavina zakipi, smanjite vatru i dodajte preostalo vino. Na
laganoj vatri kuhajte pet do deset minuta i poslužite uz kestene.
K. Horvat