Zaslađena hrana doprinosi razvoju raka gušterače - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zaslađena hrana doprinosi razvoju raka gušterače

Osobe čija prehrana obiluje slasticama i drugim namirnicama koje uzrokuju brzo podizanje razine šećera u krvi, mogu imati veći rizik za razvoj raka gušterače od onih koji konzumiraju male količine zaslađene hrane.

Potvrdili su to
rezultati novog istraživanja u kojem je sudjelovalo gotovo 1.000 stanovnika
Italije sa ili bez raka gušterače. Osobe čija je prehrana obilovala namirnicama s visokim
glikemijskim indeksom imale su veći rizik za razvoj karcinom nego sudionici istraživanja
čija je prehrana sadržavala relativno niski glikemijski indeks.

kGlikemijski indeks odnosi se na brzinu kojom hrana
uzrokuje porast šećera u krvi. Namirnice s visokim glikemijskim
indeksom, kao što su bijeli kruh i krumpir, brzo podižu razinu šećera u krvi, za
razliku od leće, soje, jogurta i brojnih vlaknastih žitarica koje postupno
povisuju šećer u krvi.

U novoj studiji,
istraživači su pronašli povezanost između ukupnih ugljikohidrata u prehrani sudionika
i njihovog rizika od raka gušterače. Kad su se
usredotočili na unos voća, veća potrošnja bila je povezana s nižim rizikom od
bolesti.

Nasuprot tome, postoji povezanost
između povećane opasnosti od raka gušterače i većeg unosa šećera, slatkiša, meda
i džema. Ovaj podatak ukazuje na činjenicu da zašećereni, prerađeni
ugljikohidrati – umjesto žitarica bogatih vlaknima,
voćem i povrćem – mogu biti povezani s rakom gušterače.

Rak gušterače je relativno rijedak, ali posebno
smrtonosan oblika raka. Samo 5 posto pacijenata poživi pet godina nakon
dijagnoze. U ranoj fazi, bolest
ili ne izaziva simptome ili se javljaju samo nejasni problemi kao što su probavne smetnje.

Zbog ove su činjenice istraživači posebno zainteresirani za
otkrivanje modificiranih čimbenika rizika za rak. Istraživanja su do
sada identificirala pušenje i dugogodišnju šećernu bolest kao faktore rizika. No, uloga prehrane i dalje ostaje nejasna.

Neke su studije pokazale
povezanost između raka gušterače i visokog unosa crvenog mesa i dijetalnih
masti. Iako istraživanje ne pokazuje da zaslađena hrana uzrokuje rak gušterače,
moguće je da takve namirnice mogu pridonijeti pojavi karcinoma.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo