Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zbog ovog će jednostavnog trika vaše banane puno dulje ostati jestive

shutterstock

Tražite način kako da vaše banane na stolu ostanu svježe tjedan dana? Postoji jednostavan trik koji će spriječiti njihovo propadanje.

Svi znamo banane ne ostaju dugo svježe, i dok one čija je kora već uvelike popunjena smeđim mrljama čine odličan sastojak za kruh od banana, ona nije omiljena ljubiteljima ovom voća kada ju žele pojesti za međuobrok. Ako banane kupujete početkom tjedna, a želite da potraju do kraja tjedna, postoji jednostavan trik kako to i dobiti.

Što će vam se dogoditi ako svakog dana pojedete barem jednu bananu?

Zašto banane trule tako brzo?

Banane su samo jedna od brojnih voćki koje ispuštaju plin koji se naziva eten, a radi se ustvari o hormonu biljke koji uzrokuje dozrijevanje. Avokado, rajčice i krumpir su namirnice koje ga također otpuštaju kada dozrijevaju,  i uvijek bi se trebale pohranjivati dalje od ostalog voća i povrća.

10 namirnica koje bi trebali jesti ako želite ostati zdravi, a liječnici se u njih kunu

Kako banane održati svježima

Spomenuti se plin otpušta upravo iz stabljike biljke, tj. onog malog drška na jednom kraju banane, pa je ustvari samo potrebno omotati ih kako biste spriječili širenje tog plina. Koristiti možete prozirnu foliju za zamatanje, a ako loše prijanja koristite dodatne gumice kako bi ju učvrstili.

Kako bi provjerili treba li omotati sve banane zajedno ili svaku posebno, portal Food52 je napravi eksperiment kako bi provjerili koja metoda najbolje djeluje. Nakon nekoliko dana došli su do zaključka kako će proces propadanja banane usporiti upravo omatanje svake banane posebno. Dakle, odvojite ih ako već nisu i svaki posebno zaštitite.

Jednom kada banane dozriju onako kako volite, jednostavno ih možete staviti u hladnjak i one će ostati svježe i tako vam dati dovoljno vremena da ih pojedete. Isto tako morate znati da ako ih stavite u hladnjak dok su još zelene, one će takve i ostati, a kada ih izvadite iz hladnjaka, jednostavno će postati odmah smeđe.

Znate li što sve banana može učiniti za vaše zdravlje?

Ovo omiljeno voće obiluje jednostavnim šećerom – monosaharidom fruktozom, zbog čega su savršen izvor energije. Važan su izvor kalija koji je važan za kontrakciju mišića, pravilan rad živčanog sustava i dobro funkcioniranje srca.

Ne možete bez kruha? Onda morate znati i da je ovo najzdravija vrsta za zdravlje probave

  • Vitamin B6 je ključan za proizvodnju serotonina i dopamina, neurotransmitera koji su odgovorni za dobro raspoloženje i pravilan rad metabolizma. Ukoliko imate problema sa spavanjem, banana će vam pomoći.
  • S obzirom da banane sadrže malo natrija, idealan su izbor za osobe koje imaju tegobe s krvožilnim sustavom.
  • Za normalan rad našeg organizma važan je i kalij, a banane ga sadrže u velikoj mjeri. On je iznimno važan za održavanje niske razine otkucaja srca. Kalij iz banane potiče rad mozga i olakšava učenje i pamćenje.
  • Banane su jedan od najboljih prirodnih izvora kalija, koji pomaže održati zdravu razinu tlaka i potiče normalan rad srca.
  • Banana sadrži triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što nas opušta, poboljšava nam raspoloženje i općenito budi osjećaj sreće. Ovo je jedinstveno tropsko voće izvrsno je za smirivanje živčanog sustava te nas brani od depresije i stresa. 
  • Znanstvenici su ustanovili da svakodnevno konzumiranje banana može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 40 posto.
  • Što više kalija jedemo, to više natrija izlazi iz tijela. Kalij je vitalni mineral koji pomaže u normaliziranju otkucaja srca, šalje kisik u mozak i regulira količinu vode u tijelu.
  • Banane stvaraju i prirodan učinak protiv kiselina u tijelu, pa, ako patite od žgaravice banane mogu pomoći u olakšanju simptoma .
  • Banane su također pogodne za PMS jer regulira razinu glukoze u krvi.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo