S toplijim danima na raspolaganju nam je veći izbor voća i povrća koje je zdravo, ukusno i, najvažnije od svega, brižno prema vašem struku.
Nemasni jogurt
Mliječni proizvodi bogati
proteinima pomažu mršavljenje, a idealno vrijeme za dijetni nemasni jogurt je
doručak. U njega ubacite šaku osvježavajućeg bobičastog voća ili nekoliko
badema. Možete se osvježiti kremastim i
laganim frapeom od jednog probiotičkog jogurta, s kojim u mikseru pomiješajte
dva oraha, osam jagoda i jedan komad ananasa.
Lubenice i
dinje
Prave ljetne
poslastice, lubenice i dinje su izvori zdravlja i čuvari tankog struka. Ako
tražite nešto slatko, osvježavajuće i voćno, nema boljeg izbora od lubenice, a
sve što vrijedi za lubenicu, može se precrtati i za dinju.Više od 90
posto čini voda, a ujedno je bogati izvor vitamina A, C i mnogih antioksidansa
koji nas štite od slobodnih radikala. Velika koncentracija vode razrjeđuje puno
kalorija po komadu ovog voća, što znači da ćete hidratizirati organizam i
osjećati se sitima.
Nemojte odbaciti bijeli dio uz
samu koru, jer on sadrži najveći dio nutrijenta koji mogu ubrzati proces
liječenja kože.
Povrće
Uz toplije vrijeme dolazi i
povrće koje je kao stvoreno za one koji žele izgubiti suvišne kilograme. Tikvice,
rajčice, buča, crvene i zelene paprike mogu biti pravi dodatak boje dosadnim
obrocima, a u isto će vas vrijeme napuniti – nećete osjećati glad, a konzumirat
ćete manje kalorija.
Svakodnevno jedite pet serviranja
povrća i zaboravite na sol i preljeve s majonezom ili vrhnjem.
Zob
Za razliku od drugih
ugljikohidrata, zob se polako probavlja što znači da vaš razina šećera u krvi
neće naglo skočiti nakon obroka, te uskoro opasti i ponovo povesti sa sobom
osjećaj gladi. Zob je također korisna jer sadrži i puno vlakana, što također
pridonosi osjećaju punoće i sitosti.
Nemasno meso
Meso koje godi srcu, krvnim
žilama i liniji uključuje puretinu i piletinu. Ovi izvori proteina bi se
trebali svakodnevno naći na vašem jelovniku kako bi spriječili nagli pad šećera
u krvi i održali glad na distanci. Za doručak pojedite dvije šnite purećih prsa
na preprečenom tostu uz jedan probiotički jogurt i svježe povrće.
Jabuke
Pektin iz jabuka ima ulogu u
snižavanju lošeg kolesterola, a ovo je voće bogato vlaknima –
savezniku vitke linije. Vlakna su mješavina celuloze,
hemiceluloze, pektina, polisaharida i lignina, a samo jedna jabuka sadrži 20
posto dnevnih potreba organizma za vlaknima.
Prema podacima Američke
udruge za srce, antioksidansi soka od jabuke pomažu spriječiti arterosklerozu, a mnoga su istraživanja dokazala njenene dobrobiti za sprječavanje raka dojke, pluća, prostate, gušterače i sličnih vrsta raka koji se pojavljuju u probavnom traktu.
K. Horvat