Zeleni ponedjeljak je kampanja udruge Prijatelji životinja kojoj je cilj pomoć ljudima u poboljšanju vlastitog zdravlja i zdravlja okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.
Donosimo vam naš prijedlog jelovnika za 20. listopada.
Ručak: Juha od rajčice s rižom
Sastojci: pola šalice nasjeckanog luka, jedan režanj češnjaka, dvije jušne žlice margarina, 12 šalica vode, dva srednja krumpira narezana na kockice, dvije čajne žličice soli, dvije čajne žličice začina po želji, papar, jedna šalica riže, dvije šalice oguljene i narezane rajčice, dvije čajne žličice svježeg bosiljka.
Priprema: Na margarinu propržite luk i češnjak. Dodajte krumpir, vodu i začine. Kada zakuha, dodajte rižu i rajčicu. Ostavite da lagano kuha 20-30 minuta. Ukrasite peršinom ili vlascem.
Hrskavi rezanci s povrćem
Sastojci: ulje za prženje, 115 grama rižinih rezanaca razlomljenih na komade od 7,5 cm, 115 grama zelenih mahuna narezanih na kratke komade, dvije mrkve, narezane na tanke štapiće, dvije tikvice narezane na tanke štapiće, 115 grama narezanih shiitake gljiva, komad svježeg đumbira od 2,5 cm, narezan na tanke trake, pola manje glave kineskog kupusa narezanog na tanke trake, četiri nasjeckana mlada luka, 85 grama klica od graha, dvije žlice tamnog sojinog umaka, dvije žlice rižinog vina, prstohvat šećera, dvije žlice krupno nasjeckanog svježeg korijandra.
Priprema: Ulje ulijte do polovice woka. Zagrijte ga na temperaturu od 180-190°C. Dostignutu temperaturu možete provjeriti tako da ubacite kockicu kruha u ulje, koja nakon 30 sekundi treba dobiti smeđu boju. U nekoliko navrata ubacite rižine rezance i pržite ih jednu i pol minutu, dok ne nabubre i postanu hrskavi. Izvadite ih iz woka i ocijedite na kuhinjskom papiru. Odlijte ulje od prženja iz woka i ostavite samo dvije žlice.
Zagrijte ulje na jakoj vatri. Dodajte mahune i pržite ih dvije minute uz snažno miješanje. Dodajte štapiće mrkve i tikvica, narezane gljive i đumbir i pržite ih još dvije minute, stalno miješajući. Dodajte kineski kupus, mladi luk i klice graha i pržite još jednu minutu, uz stalno miješanje. Dodajte sojin umak, rižino vino i šećer i kuhajte jednu minutu, neprestano miješajući. Dodajte nasjeckani korijandar i dobro protresite. Poslužite odmah, uz rižine rezance.
Desert: Kompot od krušaka s bademina
Sastojci: pet dekagrama badema, tri četvrtine šalice šećera, štapić cimeta, pola štapića vanilije, šest šalica vode, šest čvrstih, zrelih i oguljenih kruški.
Priprema: Bademe prokuhajte u kipućoj vodi oko jedne minutu. Ogulite im kožice.
U velikoj posudi pomiješajte vodu, šećer, cimet i vaniliju te kuhajte do vrenja. Dodajte polovicu krušaka i kuhajte dok ne omekšaju, oko deset minuta. Premjestite kruške na pladanj za serviranje. Nastavite kuhati dok dobijete otprilike jednu i pol šalicu sirupa. Izvadite cimet i vaniliju, dodajte narezane bademe te time prelijte kruške.
Ostale recepte za vaš Zeleni ponedjeljak možete naći ovdje.
Lajkajte Zeleni ponedjeljak na Facebooku ovdje.
Izvor: Zeleni
ponedjeljak.com
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock