Sezonsko voće i povrće najbolje je za naš organizam jer je svježe i puno hranjivih tvari. Za vas smo izdvojili tri zelene proljetne namirnice koje će vas oduševiti okusom i osnažiti organizam iznutra! Saznajte i kako ih najbolje možete pripremiti!
Šparoge
Zašto ih volimo: Ovo niskokalorično
proljetno povrće iz porodice ljiljana odličan je izvor vitamina A, C i E te
željeza i kalija. Može čak pomoći organizmu u borbi protiv nekih oblika raka,
tvrde istraživanja, i to zahvaljujući antikancerogenom sastojku glutationu
(glutation se nalazi i u prokulicama i kelju) .
Najbolji način pripreme: Šparoge možete začiniti maslinovim uljem, posoliti
i zapeći u pećnici – za ovo vam je potrebno oko sedam minuta. Nasjeckane
šparoge odličan su dodatak salatama, quicheu ili omletu. Jedite
vrhove šparoga jer sadrže najviše hranjivih tvari.
Špinat
Zašto ga volimo: Zeleno je povrće koje obiluje
vitaminima A i C i odličan je izvor željeza. Također, špinat obiluje folatima
koji su važni za zdravlje trudnica.
Najbolji način pripreme: Špinat možete koristiti za pripremu
raznih salata. U salatu dodajte i limunov sok kako bi organizam bolje
apsorbirao željezo iz špinata. Špinat blanširan u vodi s dodatkom maslinovog
ulja odličan je dodatak jelima s tjesteninom i omletima.
Mladi luk
Zašto ga volimo: Mladi luk neizostavna je proljetna namirnica u većini kućanstava. Jednako kao i češnjak, crveni luk i ljutika i mladi luk pomaže organizmu u borbi protiv srčanih
bolesti i nekih vrsta raka, i to zahvaljujući bioflavonodima i sumporu.
Najbolji način pripreme: Karamelizirani luk može vam poslužiti
kao prilog pečenju, ali luk se koristi u pripremi najraznovrsnijih
vrsta jela. Možete ga dodati u juhe, variva, domaće umake i salate.
D.Š.