Moćne sjemenke koje čuvaju štitnjaču: sve što niste znali o popularnoj grickalici - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Moćne sjemenke koje čuvaju štitnjaču: sve što niste znali o popularnoj grickalici

Sjemenke suncokreta, u usporedbi s drugim sjemenkama poput lana ili sezama, sadrže najvišu razinu konjugirane linolne kiseline (CLA), masne kiseline za koju su studije potvrdile antikancerogeno djelovanje.

Iako ih često grickamo kao usputnu grickalicu, sjemenke suncokreta prava su nutritivna riznica. Otkrivamo zašto su ove sićušne sjemenke ključne za prevenciju brojnih bolesti i kako ih najbolje uključiti u svakodnevnu prehranu.

Sjemenke suncokreta (Helianthus annuus) daleko su više od obične grickalice. Ove nutritivno bogate sjemenke, koje potječu iz Sjeverne Amerike, danas su globalno prepoznate kao jedna od najzdravijih namirnica koje možete uvrstiti u svoj jelovnik. Iako se većina uzgojenog suncokreta koristi za proizvodnju ulja, sorte namijenjene za jelo kriju nevjerojatnu koncentraciju nutrijenata. Prema riječima nutricionista, u njima se nalazi impresivna količina biljnih proteina, zdravih masti, vlakana, vitamina i minerala, što ih čini pravom superhranom s višestrukim blagotvornim učincima. Njihov orašast okus i hrskava tekstura čine ih svestranom namirnicom, idealnom za obogaćivanje salata, jogurta ili kao dodatak pekarskim proizvodima.

Dobar utjecaj na kardiovaskularno zdravlje

Jedna od najznačajnijih prednosti jest njihov pozitivan utjecaj na kardiovaskularno zdravlje. Bogate su zdravim nezasićenim mastima, prvenstveno polinezasićenim i mononezasićenim masnim kiselinama poput linolne kiseline, koje dokazano pomažu u snižavanju razine “lošeg” LDL kolesterola i ukupnog kolesterola u krvi. Osim toga, sadrže biljne spojeve zvane fitosteroli, koji, sprječavaju apsorpciju viška kolesterola u tijelu. Vitamin E, snažan antioksidans prisutan u izobilju, bori se protiv upala koje su jedan od ključnih faktora rizika za bolesti srca. Kombinacija ovih nutrijenata, uz magnezij koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka, čini sjemenke suncokreta pravim saveznikom u prevenciji ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Kako biste maksimalno iskoristili sve zdravstvene prednosti, preporučuje se konzumacija sirovih i nesoljenih sjemenkit. Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Snažna protuupalna svojstva ne zaustavljaju se samo na zdravlju srca. Kronične upale u tijelu povezane su s razvojem brojnih teških bolesti, uključujući artritis, dijabetes i karcinome. Istraživanja su pokazala da osobe koje redovito konzumiraju sjemenke imaju niže razine C-reaktivnog proteina, ključnog markera upale u krvi. Vitamin E i flavonoidi djeluju kao moćni antioksidansi koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, čime se smanjuje rizik od karcinoma. Posebno je zanimljiv podatak da sjemenke suncokreta, u usporedbi s drugim sjemenkama poput lana ili sezama, sadrže najvišu razinu konjugirane linolne kiseline (CLA), masne kiseline za koju su studije potvrdile antikancerogeno djelovanje. Već manja količina zadovoljava značajan dio dnevnih potreba za vitaminom E.

Istraživanja su pokazala da osobe koje redovito konzumiraju sjemenke imaju niže razine C-reaktivnog proteina, ključnog markera upale u krvi.

Za snažan imunosni sustav ključni su minerali cink i selen, čiji su sjemenke suncokreta izvrstan izvor. Cink pomaže tijelu u obrani od virusa i bakterija, dok selen igra vitalnu ulogu u smanjenju oksidativnog stresa i jačanju imunosnog odgovora. Selen je, osim toga, neophodan za pravilno funkcioniranje štitnjače, žlijezde koja regulira metabolizam, rast stanica i rad srca. Budući da je ovaj mineral koncentriran upravo u štitnjači, njegov adekvatan unos ključan je za njezino zdravlje i prevenciju poremećaja. Šalica sjemenki suncokreta osigurava oko 35% preporučene dnevne doze selena, čineći ih važnom namirnicom za podršku ovom vitalnom organu.

Energija za cijeli dan

Sjemenke suncokreta pokazale su se korisnima i u regulaciji razine šećera u krvi, što je korisno za osobe s dijabetesom tipa 2. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, proteina i zdravih masti, usporavaju pražnjenje želuca i apsorpciju ugljikohidrata, čime se sprječavaju nagli skokovi glukoze u krvi nakon obroka. Brojne znanstvene studije potvrđuju njihov antidijabetički učinak, a redovita konzumacija može smanjiti razinu šećera u krvi i do 10%. Osim toga, bogatstvo vitaminima B-kompleksa, posebno vitaminom B1 (tiaminom), pomaže tijelu u pretvaranju hrane u iskoristivu energiju, čineći ih idealnom grickalicom za brzi i zdravi poticaj energije tijekom dana.

Kako ih konzumirati i na što paziti

Kako biste maksimalno iskoristili sve zdravstvene prednosti, preporučuje se konzumacija sirovih i nesoljenih sjemenki. Iako su slane verzije ukusne, višak natrija može poništiti pozitivne učinke na krvni tlak. Sjemenke možete lagano tostirati na suhoj tavi kako biste pojačali njihov okus. Svestrane su pa ih možete dodavati u gotovo svako jelo: posipajte ih po salatama, juhama i varivima, umiješajte u zobenu kašu, jogurt ili smoothie, ili ih koristite u pripremi domaćeg kruha i peciva. Maslac od sjemenki suncokreta odlična je alternativa maslacu od kikirikija. Ipak, važno je pripaziti na količinu. Zbog visoke kalorijske vrijednosti (oko 165 kalorija u 30 grama), preporučena dnevna doza je jedna šaka, odnosno oko 30 grama. Pretjerana konzumacija može dovesti do neželjenog debljanja ili probavnih smetnji.

( Ordinacija.hr )

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo