Izreka o jabuci koja tjera liječnika od kuće svima je poznata, no vrijedi li isto i za njezinu kuhanu verziju? Kompot od jabuka, omiljena poslastica iz djetinjstva, krije iznenađujuće zdravstvene prednosti, ali i poneku zamku na koju treba pripaziti.
Kompot od jabuka, u svom najjednostavnijem obliku, samo su kuhane jabuke, ponekad uz dodatak vode i začina. Njegovi korijeni sežu sve do srednjovjekovne Europe, gdje je kuhanje voća bio uobičajen način konzerviranja i uživanja u plodovima izvan sezone berbe. Iako se često doživljava kao skromni desert ili napitak, on zadržava velik dio nevjerojatnih hranjivih tvari koje se nalaze u svježim, cijelim jabukama. Ovisno o pripremi, može biti sladak, kiselkast ili čak slan dodatak jelima poput svinjetine ili guske, a sama riječ “kompot” potječe od francuske riječi za mješavinu.
Učinak na probavni sustav
Jedna od najznačajnijih prednosti kuhanih jabuka leži u njihovom blagotvornom učinku na probavni sustav. Kuhanjem se iz jabuka oslobađa pektin, vrsta topivih vlakana koja djeluju kao prirodni prebiotik, hraneći dobre bakterije u našim crijevima i promičući zdravu probavu. Zbog toga je kompot od jabuka ključan dio takozvane BRAT dijete (banane, riža, jabuke, tost) koja se preporučuje kod probavnih smetnji poput proljeva, jer pektin pomaže u neutraliziranju simptoma i smirivanju nadraženog želuca. Kuhane jabuke su lakše probavljive od sirovih, što ih čini idealnim izborom za osobe s osjetljivim želucem.

Jabuke su poznate po bogatstvu antioksidansa zvanih fitokemikalije, a dobra je vijest da ih kompot u velikoj mjeri zadržava. Ovi moćni spojevi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, čime se smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i nekih vrsta raka. Istraživanja su pokazala da antioksidansi iz jabuka, poput kvercetina, mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog oštećenja u plućima, potencijalno smanjujući rizik od astme. Kako bi se osigurao maksimalan unos ovih korisnih tvari, ključno je pripremati kompot od cijelih plodova, uključujući i koru, jer je upravo ona najbogatiji izvor antioksidansa.
Iako se dio vitamina gubi termičkom obradom, kompot od jabuka i dalje može biti dobar izvor nutrijenata. Mnogi komercijalni proizvodi obogaćeni su vitaminom C (askorbinskom kiselinom), koji ne samo da djeluje kao konzervans, već i snažno jača imunološki sustav, pomaže tijelu da učinkovitije apsorbira željezo i ključan je za proizvodnju kolagena, proteina koji koži daje čvrstoću i elastičnost. Domaći kompot možda neće imati istu količinu, ali dodavanjem malo limunovog soka možete značajno povećati udio ovog važnog vitamina. Uz to, jabuke sadrže i manje količine kalija te vitamina B skupine.
Pazite na skrivene zamke
Ipak, nije svaki kompot od jabuka jednako zdrav. Najveća opasnost krije se u dodanom šećeru. Mnoge komercijalne verzije sadrže značajne količine šećera, što drastično povećava kalorijsku vrijednost i umanjuje zdravstvene prednosti. Zaslađeni kompot može sadržavati i do dvostruko više kalorija i šećera od nezaslađene varijante. Iako konzumacija voća sama po sebi ne povećava rizik od kroničnih bolesti, prekomjeran unos dodanog šećera može dovesti do debljanja i drugih zdravstvenih problema. Stoga je presudno čitati deklaracije i birati proizvode s oznakom “nezaslađeno” ili “bez dodanog šećera”.
Cijela jabuka ili kompot?
Iako je kompot zdrav, ne može u potpunosti zamijeniti cijelu jabuku. Svježe jabuke su superiorniji izvor vlakana, zbog čega pružaju dugotrajniji osjećaj sitosti, što je važno za održavanje zdrave tjelesne težine. Jedna manja studija pokazala je da su se odrasli osjećali sitijima nakon konzumacije cijele jabuke u usporedbi s kompotom ili sokom. Za najzdraviju verziju, napravite kompot kod kuće. Koristite svježe, zrele jabuke i nemojte ih guliti. Umjesto šećera, oslonite se na prirodnu slatkoću voća ili dodajte začine poput cimeta, koji je i sam bogat antioksidansima i može pomoći u regulaciji šećera u krvi, ili klinčića i vanilije za bogatiji okus. Na taj način imate potpunu kontrolu nad sastojcima i osiguravate maksimalnu nutritivnu vrijednost. ( Ordinacija.hr )