Od danas sam na dijeti! Da, i? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Od danas sam na dijeti! Da, i?

Usred odluka koje donosimo racionalno, nakon mnogo razmišljanja, odvagivanja i analiziranja, često jednu donosimo “na prvu loptu”. Poneseni zgražavanjem kad ne stanemo više u omiljene traperice ili posramljeni svojim izgledom u kupaćem kostimu početkom proljeća, mnogi će glasno deklarirati: “Idem na dijetu!”. No, jesmo li zaista dobro razmislili o težini tih riječi? Jesmo li spremni na sve što dolazi?

“Kada pomislimo kako moramo smršavjeti, žene rijetko uzmu vremena i isplaniraju dijetu prije nego krenu u akciju. Umjesto toga, počnu smjesta, izbacujući cijelu skupinu namirnica do vremena za večeru i prijavljuju se za maraton, a da se nisu ni zagrijale”, objasnila je Michelle Bridges, australska fitnes trenerica poznata po svojoj ulozi u TV emisiji o mršavljenju “The Biggest Loser”.

Iako ćete poželjeti smjesta započeti s dijetom, Bridges savjetuje da stanete na loptu i isplanirate svoj pothvat. Ona preporučuje 12-tjednu tjelesnu transformaciju koja bi trebala započeti mentalnim pripremama. Izdvojite dva do tri tjedna za potrebno planiranje i organizaciju, kako biste imali vremena naviknuti se na ideju zdravijeg života, raščistiti s lošim navikama i pobrinuti se da je vaš dom oaza zdrave hrane. Te promjene neće doći preko noći. Za neke treba više vremena, a za sve je potrebno uložiti puno truda.

Stavite sve razloge zbog kojih želite smršavjeti na papir. Sjetite se svega što vas smeta i muči, a zatim u novi popis uvrstite sve stvari kojima ćete se posvetiti jednom kada budete zadovoljni svojim izgledom ili kada postignete željeni cilj, npr., obući ću onu haljinu u koju nisam stala od druge godine faksa, cijelo ljeto ću nositi vruće hlačice…

Brojke

U pripremnom razdoblju dobro i iskreno analizirajte svoje tijelo i zaključite na čemu trebate više poraditi. Iako je skidanje masnih naslaga sa samo jednog dijela tijela gotovo nemoguće, jer ćete drobim kardio programom gubiti na ukupnoj masnoći, možete više vremena posvetiti zonama koje zahtijevaju više vježbanja. Tako ako imate tijelo oblika kruške nećete morati uložiti jednako puno vremena na vježbe za ruke kao za vježbe za stražnjicu ili noge.

Ponekad se mršavljenje ne očituje najbolje izgubljenim kilogramima, nego centimetrima. Izmjerite obujam prsiju, trbuha, bokova, stražnjice i bedara prije nego što počnete s vježbanjem ili dijetom. Zapišite sve mjere i vratite se mjerenju nakon mjesec dana. Rezultati bi vas mogli dodatno motivirati!

I za kraj napravite svoju mrežu prijatelja. Iako ćete mnogima obznaniti da ste započeli s mršavljenjem, kako ne smijete jesti ovo ili ono il ikako morate vježbati, samo će vas određene osobe istinski saslušati i provjeravati držite li se svojih obećanja i obveza. Njima se možete izjadati kada ste umorni i kada vam se više ne nastavlja s mršavljenjem, a ujedno s njima možete podijeliti svoju sreću zbog uspjeha!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo