Tekuća kašasta dijeta je namijenjena bolesnicima s povišenom temperaturom kao prijelazna dijeta prije konzumacije prehrane punije sastavom i bogatije kalorijama.
Na ovoj se dijeti bolesnik drži nekoliko dana jer bi nagli prijelaz na normalnu prehranu opteretio probavni trakt i bolesnik se ne bi dobro osjećao.
Za glavne obroke mogu se uvrstiti u jelovnik sve vrste laganih juha sa fino pasiranim mesom. Proširuje se rižom, krupicom, pireom od krumpira. Mlijeko i jogurt zamjenjuju čaj. Nadalje dolazi i pasirano voće, pasirano povrće, prepečenac. Tekućina se s tim smanjuje.
Donosimo vam primjer jelovnika za tri dana koji možete proširivati svojim kombinacijama i ugađa želji bolesnika, kojem se nakon visoke temperature apetit postepeno vraća.
1. dan
Zajutrak
obrano mlijeko s mljevenim keksima
Doručak
pire od jabuka
Ručak
juha od peradi s krupicom i pasiranim mesom
Užina
mlijeko s čokoladom i keksima
Večera
juha od rajčice s rižom i pasiranom meso
2. dan
Zajutrak
čaj s dvopekom
Doručak
griz na mlijeku
Ručak
goveđa juha s kosanim mesom i mrkvicom
Užina
voćni sok
Večera
juha od kosti s kosanim mesom i krumpirom
U toku noći mlijeko
3. dan
Zajutrak
bijela kava s mljevenim keksima
Doručak
puding
Ručak
juha od povrća s kosanim mesom
Užina
pire od voća
Večera
riža na mlijeku s čokoladom
U toku noći: kompot
I za kraj imajte na umu da niti
jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše zdravlje. Stoga, prije nego se
posvetite “novom” režimu prehrane, potražite savjet svog liječnika.
Ordinacija.hr