Hrana i recepti

Hrana i recepti

Znate li zašto ste gladni?

Znate li prepoznati razliku između emocionalne i fizičke gladi? Mi smo tu da vam pomognemo razumjeti od kud i zašto se javlja osjećaj gladi.

Znakovi se čine identičnima, dok ne naučite razlikovati fizičku od emocionalne gladi. Naučite kako ih razlikovati i preuzmite kontrolu ako ste na dijeti.

Prepoznajte emocionalnu glad

Emocionalna glad javlja se naglo, u trenutku kad pomislimo na hranu – osjetimo glad. Fizička glad javlja se postupno: želudac počinje reagirati pa sat kasnije osjetite jaku glad. Ako se neka od niže navedenih izjava odnosi na vas, tada imate problema s emocionalnom glađu:

1. Glad se javi iznenada: Fizička glad se javlja polako. Glad izazvana osjećajima, javlja se brzo i naglo.

2. Želja za određenom hranom: Želja za određenom, najčešće nezdravom hranom – znak je emocionalne gladi.

3. Glad treba hitno zadovoljiti: Gladni ste i nije vam teško otići na drugi kraj grada po određenu namirnicu.

4. Glad obično prati osjećaj uznemirenosti: Glad koja je povezana s osjećajem uznemirenosti ili nekom neugodnom situacijom je definitivno emocionalna glad.

7. Glad ne dolazi iz želuca: Ovo je obično znak emocionalne gladi. Fizička glad je sretna da može dobiti što god za jesti, dok je emocionalna glad usredotočena na određeni okus.

Emocionalna glad javlja se naglo, u trenutku kad pomislimo na hranu – osjetimo glad. Fizička glad javlja se postupno: želudac počinje reagirati pa sat kasnije osjetite jaku glad.

Situacije kada ste doista gladni, lako je prepoznati. Primjerice, “nezadovoljan” želudac učinit će i vas mrzovoljnima i slabo fokusiranima – sve dok ne pojedete nešto. Ako je prošlo četiri sata od posljednjeg obroka, vjerojatno se radi o gladi. Nemojte ju ignorirati, jer u protivnome riskirate prejedanje praznim kalorijama. Važno je jesti redovito, i održavati razinu energije kako vam šećer u krvi ne bi pao. U svaki međuobrok, zato, uključite voće i povrće, te proteine i zdrave masnoće.

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo