Poznati trgovački lanac dm izvijestio je o povlačenju svojeg popularnog bio tofu proizvoda zbog potencijalne kontaminacije. U pitanju je bakterija Bacillus cereus, koja može uzrokovati neugodne probavne smetnje, a tvrtka poziva sve kupce na oprez i povrat proizvoda.
Poznati trgovački lanac dm-drogerie markt objavio je važnu obavijest za potrošače, pozivajući na povlačenje proizvoda “dmBio tofu natur” u pakiranju od 200 grama. Sporni proizvod nosi rok trajanja do 5. srpnja 2026. godine i pripada seriji s brojem šarže 97112. Kako navode iz tvrtke, odluka o povlačenju donesena je iz mjera predostrožnosti zbog sumnje na moguću prisutnost bakterije Bacillus cereus. .
Uprava tvrtke dm uputila je jasan apel svim kupcima koji su u posjedu navedenog proizvoda da ga nipošto ne konzumiraju. Umjesto toga, savjetuje se da proizvod, bez obzira na to je li pakiranje otvoreno ili je ostalo netaknuto, vrate u bilo koju dm prodavaonicu na području Hrvatske.
Kakva je to bakterija?
No, što je zapravo Bacillus cereus, mikroorganizam koji je izazvao ovaj alarm? Riječ je o gram-pozitivnoj bakteriji štapićastog oblika koja ima sposobnost stvaranja spora, što je čini iznimno otpornom i sveprisutnom u našem okolišu. Može se pronaći gotovo svugdje – u tlu, prašini, vodi, ali i na sirovoj hrani koju svakodnevno koristimo, kao što su žitarice, riža, razni začini te čak i mliječni proizvodi. Njezina najveća opasnost leži upravo u sporama koje su otporne na vrlo nepovoljne uvjete. One mogu preživjeti visoke temperature tijekom kuhanja, kao i proces sušenja, što znači da uobičajeni načini pripreme hrane ponekad nisu dovoljni da bi se u potpunosti eliminirala opasnost od njezine prisutnosti u gotovom obroku.
Trovanje hranom uzrokovano bakterijom Bacillus cereus može se manifestirati kroz dva različita klinička sindroma, a tip simptoma ovisi o vrsti toksina koji bakterija proizvede. Prvi je dijarealni sindrom, koji nastaje uslijed djelovanja enterotoksina stvorenih u crijevima nakon što osoba konzumira hranu s većom količinom živih bakterija. Simptomi, koji uključuju vodenasti proljev, jake bolove i grčeve u trbuhu, obično se pojavljuju 8 do 16 sati nakon obroka i traju relativno kratko, od 12 do 24 sata. Drugi, emetički sindrom, uzrokuje termostabilni toksin cereulid. Ovaj se toksin stvara izravno u hrani prije nego što je konzumiramo, a otporan je na toplinu pa ga naknadno podgrijavanje neće uništiti. Simptomi, prvenstveno mučnina i povraćanje, javljaju se znatno brže, već unutar 30 minuta do 6 sati nakon jela, a ovaj oblik trovanja najčešće se povezuje s konzumacijom škrobnih namirnica, poput nepravilno skladištene kuhane riže ili tjestenine.
Kako spriječiti trovanje i zaštititi zdravlje?
Ključni faktor rizika za razvoj Bacillus cereus u hrani je nepravilno rukovanje nakon termičke obrade. Spore koje prežive kuhanje mogu proklijati i razmnožiti se ako se hrana ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi dulje vrijeme. U tom periodu bakterije proizvode toksine koji uzrokuju zdravstvene probleme. Zbog toga je prevencija ključna. Stručnjaci za sigurnost hrane savjetuju da se kuhana hrana što prije ohladi i pohrani u hladnjak na temperaturi ispod 5 °C. Također, treba izbjegavati ostavljanje jela na sobnoj temperaturi dulje od dva sata. Podgrijavanje hrane mora biti temeljito, na temperaturi višoj od 75 °C, kako bi se uništile eventualno prisutne vegetativne stanice bakterija, iako to, važno je napomenuti, neće uništiti već stvoreni emetički toksin. Opoziv proizvoda poput dmBio tofua služi kao važan podsjetnik da sigurnost hrane započinje već u proizvodnom pogonu, ali se nastavlja i pravilnim postupanjem u svakom kućanstvu.
( Ordinacija.hr )