Ako još niste pripremali bulgur, vrijeme je da naučite kako.
Bulgur je ne samo odličan izvor vlakana, nego je i bogat kalijem i B vitaminima. Također sadrži nešto željeza i kalija. Premda je hranjiva, ta žitarica sadrži malo masnoća i kalorija.
Bulgur pšenica sadrži iznimno visoku razinu mineralnih tvari. Ona je bogata željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom i magnezijem. Spomenuta je žitarica savršeni dodatak svakom obroku koji obiluje nitratima poput hot-doga ili prerađene hrane. Vlakna iz bulgura pomažu održavanju uredne probave. Kalij pomaže normalizaciji visokog krvnog tlaka. Vitamini B općenito su potrebni za pretvaranje hrane u energiju. Bulgur se može jesti samostalno, ali je i odličan prilog mnogim jelima i salatama, a možete njime i puniti razno povrće, poput gljiva ili patlidžana.
S toplim, hladnim ili bez mlijeka? Kakvu kavu pijete može otkriti puno o vašoj osobnosti
Za kuhanje bulgura potrebno vam je 20 minuta i samo 5 minuta pripreme.
Potrebni sastojci:
- 170 g bulgura, fino mljevenog
- malo soli
- maslinovo ulje
Priprema:
- Bulgur stavite u posudu i dodajte oko 250 ml vode (po potrebi više) i sol.
- Na tavu stavite malo ulja te dodajte bulgur i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 12 minuta.
- Maknite s vatre i ostavite u poklopljenoj posudi da stoji 10 minuta, pomiješajte vilicom, možete ga dodati salatama ili obroku po izboru i odmah poslužiti.
Dobar tek!
Ovo je 5 najboljih obroka za gubitak masnih naslaga na trbuhu, tvrdi nutricionistica
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock