S prvim kišama, hladnim danima i naznakama jeseni, chilli con carne idealan je izbor. Sastojcima će vas ugrijati, aromom i bojama jeseni zadovoljiti sva vaša čula. Skuhajte ga ako možete u prirodi, servirajte uz kukuruzne kruščiće i uživajte u zadnjim danima ljeta i posljednjoj ovogodišnjoj igri buba i leptira.
Sastojci:
- 300 g crvenog graha
- 750 g junetine od plećke ili juneći mišić
- suncokretovo ulje, sol, papar
- 2 srednje velika luka
- 2-3 svježe crvene chilli papričice ili 4-5 zamjenskih domaćih ljutih papričica
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 žlica brašna
- 1 l govedskog temeljca
- 30 g naribane čokolade za kuhanje
- 2-3 žlice koncentrata rajčice
- 1 velika crvena paprika
- prstohvat sjemena korijandera
- svježe lišće korijandera za ukras
Priprema:
Grah namočite preko noći ili nekoliko sati prije kuhanja.
Isperite, ocijedite pa stavite kuhati u hladnu vodu, zagrijte do vrenja i kuhajte 10-tak minuta. Smanjite vatru i nastavite kuhati polupokriveno, dok grah ne omekša. Ocijedite ga.
Za to vrijeme meso narežite na kockice. U drugoj posudi (možete odmah u većoj vatrostalnoj posudi s poklopcem, ako imate) zagrijte ulje i popržite kockice sa svih strana do zlatnožute boje. Izvadite meso sa rupičastom žlicom. Na preostaloj masnoći povenite luk narezan na sitne kockice, usitnjen češnjak i nasjeckane papričice. Dodajte brašno, prepržite, pa dodajte koncentrat rajčice, naribanu čokoladu, sol i papar. Vratite meso u posudu, dodajte grah, pa sve zajedno zalijte temeljcem i zagrijte do vrenja.
Ako ste otpočetka radili u vatrostalnoj posudi, sada je poklopite i pecite u pećnici oko sat i pol na 150° C. U suprotnom čitavu smjesu premjestite u zagrijanu vatrostalnu posudu, poklopite i stavite peći. Nakon sat i pol, dodajte crvenu papriku narezanu na veće komade, pa pecite poklopljeno idućih 30 minuta.
Ukrasite svježim lišćem korijandera i poslužite uz kukuruzne pogačice ili peciva pečena u malim glinenim teglicama za cvijeće.
Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen