Ukusan voćni desert prepun različitih voćnih aroma. Meni je ovakav, sa šumskim voćem najdraži, iako ga možete napraviti i s raznim dugim voćem, o čemu naravno ovisi i njegov okus.
Odličan je na primjer s jabukama ili šljivama. Voće prokuhajte s malo vode, vina , cimeta, anisa i vanilije da još ostane lagano tvrdo, zatim ga dobro procijedite i premjestite u lim za pečenje. Jako sočno voće pospite mljevenim orasima, bademima ili lješnjacima.
Potrebni sastojci
600 g miješanog šumskog voća (npr. malina, kupina i jagoda)
4 žlice likera od malina ili jagoda
naribana limunova korica
1 vanilin šećer
50 g brašna
po 2 žlice sjeckanih badema i kikirikija
50 g maslaca
50 g smeđeg šećera
malo soli
malo mljevenog cimeta
tučeno slatko vrhnje
Postupak
1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Jagodama maknite peteljke, one veće prerežite po pola i zajedno s kupinama i malinama operite pod mlazom hladne vode. Dobro ocijedite i pomiješajte s likerom, vanilin šećerom i limunovom koricom, a zatim premjestite voće u jedan veći ili dva manja vatrostalna kalupa.
2. Hladnim rukama brzo umijesite brašno s bademima, kikirikijem, smeđim šećerom, malo soli, cimetom i maslacem netom izvađenim iz hladnjaka. Sve sastojke dobro izmiješajte da se spoje i stvore mrvičastu masu, pa njome pospite voće. Stavite crumble u zagrijanu pećnicu i pecite 30-ak minuta dok lijepo ne porumeni. Izvadite iz pećnice i kratko pustite da se ohladi. Za to vrijeme stucite slatko vrhnje, ali ne prečvrsto. Poslužite uz malo prohlađen crumble.
Nada Duhović
Just good food