Čupavci su poznata stara poslastica, koju smo gotovo svi probali i znamo za nju. Riječ je o jednom od mojih prvih odrađenih kolača… Bilo je to prije sigurno 20-ak godina.
Sad se ponovno prisjećam tog
istog slatkog kokos užitka, ali ovaj put u malo drugačijoj varijanti, s bijelom
čokoladom i punjenjem od brusnica… Uz ovaj kolač sam odrasla, a zvali
smo ga Monstrum kolač… jednostavan je da jednostavniji ne može biti.
Kokos
je tema ovomjesečne igre koju nam je zadala Sandra, domaćica igre za food blogere Ajme koliko nas je… Tako sam i sama iskoristila
temu, i zadatak odradila ovom starinskom, ali ne i zaboravljenom poslasticom…
Potrebni sastojci
6 jaja
7 žlica šećera
6 žlica brašna
svježe naribana
limunova korica
0.5 dcl ulja
1 žličica praška za pecivo
Za nadjev
3 žlice vrhom pune marmelade od brusnica
2 žlice vode
1 žličica Gustina
Glazura
300 g kuvertire od bijele čokolade
1/2 dcl mlijeka
1 žličica maslaca
1 žlica šećera
200 g kokosovog brašna
Priprema
1. Pećnicu zagrijte na 160 °C, do tada odvojite jaja, pa žumanjke istucite sa šećerom u pjenastu smjesu. Dodajte limunovu koricu, brašno s praškom za pecivo i ulje. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
2. Smjesu izlijte u nauljen ili papirom za pečenje obložen lim i pecite oko 30-ak minuta. Provjerite biskvit čačkalicom. Suha čačkalica označava pečeni biskvitu, a ostatci tijesta na čačkalici znak su da se tijesto treba još peći. Nakon 5 minuta ponovno provjerite čačkalicom.
3. Gotov biskvit ohladite i izrežite na kocke. Ako ih želite puniti, svaku kocku razrežite vodoravno po sredini.
4. Marmeladu zagrijte na laganoj vatri s vodom i gustinom, pa smjesu malo prohladite. Svaku polovicu kocke premažite nadjevom i poklopite drugom polovicom.
5. Bijelu kuvertiru otopite na vatri s mlijekom, maslacem i šećerom, stalno miješajući. Otopljenu glazuru maknite s vatre i prohladite.
6. Nadjevene biskvitne kocke uvaljajte u glazuru od bijele čokolade, a zatim i u kokosovo brašno. Ostavite ih pola sata na hladnom da se posuše.
Nada Duhović
Just good food