Sastojci za 25-30 cupcakesa:
- 220 grama šećera
- 1 mahuna vanilije
- 180 grama brašna
- 1 i po žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 60 grama maslaca
- 2 jaja
- 75 grama kiselog vrhnja ili milerama
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 160 ml mlijeka
Priprema:
1. Mahunu vanilije prerezati, nožićem ostrugati unutrašnjost i dodati šećeru. Žlicom pritiskati sadržaj mahune po šećeru da se vanilija ravnomjerno rasporedi. Dodati brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo i sve dobro izmiješati.
2. Dodati maslac i miksati par minuta. Tekstura će u ovom trenutku zbog male količine maslaca biti mrvičasta. U drugoj posudi istući jaja, dodati ulje, kiselo vrhnje/mileram i ekstrakt vanilije. Dodati to u prvu smjesu i miksati dok se smjesa ne sjedini i zatim dodati mlijeko i miksati još minutu na najmanjoj brzini. Tijesto će biti tekuće i ne brinite, niste ništa krivo napravili.
I mene je malo brinulo kako će cupcakesi izgledati kad budu gotovi, ali čim se ohlade stvrdnu se. Unutra ostanu jako sočni i meki, s izraženim vanilija okusom, što ih definitivno čini savršenim vanilija cupcakesima.
3. Pećnicu ugrijte na 175-180°C, poslažite papirnate košarice u kalup za muffine i punite ih smjesom tako da košarica bude 2/3 puna. Pecite ih 14–17 minuta, i napravite test čačkalicom za svaki slučaj 🙂 Kad su gotove, izvadite ih lagano iz kalupa i stavite na rešetku ili pladanj da se ohlade. Sad slijedi onaj najslađi i najljepši dio kad je riječ o cupcakesima. Ukrašavanje!
Čokoladni ganache
- 100 grama kvalitetne tamne čokolade
- 110 grama slatkog vrhnja
- žlica maslaca
1. Čokoladu naribajte, slatko vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri, ali pazite da ne zavrije, zatim ga prelijte preko čokolade. Miješajte dok se čokolada ne otopi, zatim u to dodajte žličicu maslaca dok ne dobijete lijepu, glatku smjesu.
Vanilija buttercream
- 150 grama maslaca
- Pola mahune vanilije
- 2 žlice mlijeka
- 170 grama šećera u prahu
1. Mahunu vanilije prepolovite, polovicu prerežite, ostružite sadržaj i dodajte omekšanom maslacu. Miksajte polako dodavajući šećer u prahu i mlijeko dok ne postane potpuno pjenast i prozračan.
Šlag sa vanilijom
- 250 slatkog vrhnja
- 251 3 žlice domaćeg ili običnog vanilin šećera
1. Istući slatko vrhnje sa šećerom u čvrsti šlag. Po želji dodati malo više (ili manje) šećera.
Željeni nastavak za ukrašavanje stavite u slastičarsku vrećicu, vrećicu napunite kremom i ukrasite cupcakese. Dodatno ih možete dekorirati ukrasima od fondanta koje ste koristili i na torti, šarenim sprinklesima, strugotinama tamne ili bijele čokolade, nasjeckanim blanširanim bademima, nasjeckanim i prethodno tostiranim lješnjacima, kokosom.
Fondant
Na domaćim i stranim možete pronaći jako puno recepata za fondant, najbolje je proučiti ih detaljno, vidjeti u čemu se razlikuju i pročitati iskustva onih koji su određeni recept već isprobati. Ima i jako puno tutorijala, video clipova i fotografija tako da ne bi bilo na odmet i pogledati koji prije samog rada sa fondantom.
- 65 ml hladne vode
- 1,5 vrećica želatine u prahu
- 8 žlica fruktoze (fruktozni šećer)
- 1 žlica vode
- 1 kg šećera u prahu
- 1 žlica glicerina
1. Želatinu pomiješati sa hladnom vodom i pustiti da nabubri. Na laganoj vatri topiti fruktozni šećer s jednom žlicom vode. Paziti da ne zakipi. Kad se sav šećer otopio maknuti lončić sa vatre. Pustiti da se prohladi minutu – dvije pa dodati želatinu koja je nabubrila i miješati dok se sva želatina ne otopi i žlicu glicerina te sve dobro promiješati.
2. U duboku posudu staviti 600 grama šećera u prahu, napraviti udubinu i uliti pripremljenu smjesu unutra. Za početak miješati kuhačom, i polako dodavati šećer u prahu. Kad smjesa počne polako postajati kompaktna, kuhaču zamijenite vlastitim rukama. Ukoliko je smjesa preljepljiva dodajte šećer u prahu. Nekad sama smjesa ”popije” malo više šećera u prahu, nekad manje. Smjesa ne smije biti pretvrda, ni premeka da se lijepi, već lagana, podatna, poput plastelina da se može lako mijesiti i oblikovati.
3. Kad ste ju umijesili stavite ju u posudu s plastičnim poklopcem, plastičnu foliju ili plastičnu vrećicu da se ne suši. Ovako pripremljenu masu možete čuvati i do šest mjeseci na hladnom i suhom mjestu.
4. Da bi obojali fondant odvojite onoliko fondanta koliko vam je za dekoraciju potrebno, kapnite malo boje i dobro mijesite dok se boja ne izjednači. Pospite radnu plohu šećerom u prahu i razvaljajte masu valjkom te manjim i većim izrezivačima za tijesto izrezujte oblike za ukrašavanje.
Ana Surać
Steamy, creamy…