Flan tj. rožata dalmatinski je tradicionalni puding s preljevom od karamele. Međutim, naša je Nada za ovaj recept upotrijebila svježe jagode. Isprobajte ga!
Vrijeme pripreme: 1 sat i 30 minuta
Sastojci potrebni za tijesto
200 g bijelog brašna
1/2 žličice soli
115 g maslaca ili margarina
1 žutanjak
1/4 žličice limunova soka
2-3 hladne vode
Sastojci potrebni za nadjev:
400 g svježeg mekog sira
50 g šećera u prahu
1 žutanjak
4 žlice slatkog vrhnja
1 bjelanjak
500 g svježih jagoda
1 preljev za torte
Priprema
1. Ispecite tijesto za flan. Ohladite ga.
2. U smjesu utucite sir, šećer u prahu, žutanjak i slatko vrhnje. Dodajte čvrst snijeg od jednog bjelanjka. Gumenom žlicom izmiješajte. Izlijte u kalup za tijesto i ravnomjerno razmažite.
3. Pecite na 180° C, 15-20 minuta, ili dok se nadjev malo ne stegne.
4. Kad je hladno, u krugove poslažite raspolovljene oprane i posušene svježe jagode.
5. Prokuhajte preljev za torte po uputi na vrećici, njime premažite jagode kao glazurom. Ostavite da se hladi prije posluživanja.
Nada Duhović
Just good food