U zadnje vrijeme je galette jako popularan kod nas. Ponajviše zbog brzog načina pripreme pa ne zahtijeva dugo stajanje u kuhinji, što po ovim vrućinama dobro dođe.
Odlično je to što možete upotrijebiti voće koje želite (npr. amule – kao za galette iz prošlog članka, breskve, marelice, jabuke, nektarine, šljive… možete i kombinirati nekoliko vrsta voća, dodati orašasto ili suho voće).
Sastojci:
Za tijesto:
- 40 grama zobenih pahuljica
- 200 grama brašna
- 125 grama maslaca
- 50 grama prethodno tostiranih i samljevenih lješnjaka
- Prstohvat soli
- Žlica vanilin šećera
- 50 ml hladnog mlijeka
- 1 jaje – razmućeno
Priprema:
1. Zobene pahuljice, brašno, maslac, sol, šećer i lješnjake mijesite dok ne dobijete mrvice. Zatim u to dodajte razmućeno jaje i mlijeko. Mijesite dok ne dobijete glatko, fino tijesto (sve ovo možete odraditi i u multipraktiku ako ga imate).
2. Pećnicu zagrijte na 180°C, na lim za pečenje stavite papir za pečenje i malo ga pobrašnite. Tijesto rukama oblikujte u kuglu i zatim ga kružno razvaljajte na papiru za pečenje.
Za nadjev:
- ½ kg marelica
- 2 žlice meda
- Žlica limunove korice
1. Posložite marelice po razvaljanom tijesto, 4-5 cm s ruba, prelite medom, pospite limunovom koricom i zatim tijesto preklopite preko ruba nadjeva. Pecite 40 do 45 minuta, dok rubovi ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Ana Surać
Steamy, creamy…