Iako nam je većina povrća i zelenih namirnica sada dostupna gotovo čitave godine, neki specijaliteti su ipak i još uvijek rezervirani za određena godišnja doba.
Proljeće je, počastite se quichem i ako dosad niste, umjesto
blitve ili špinata, probajte mlade koprive.
Sastojci:
Tijesto:
( za okrugli kalup za pitu promjera
26cm ili 6 manjih kalupa promjera 12cm)
200 g
integralnog brašna
100 g namjenskog brašna za prhka tijesta
125 g maslaca
20 g ribanog parmezana
½ čajne žličice soli
½ čajne žličice naribanog muškatnog oraščića
½ čajne žličice praška za pecivo
na vrhu noža bijelog papra
100 g milerama ili punomasnog kiselog vrhnja
Nadjev:
200 g svježeg kravljeg sira
100 g
milerama ili kiselog vrhnja
500 g
mladih kopriva
manja
glavica luka
ulje
3 jaja
sol,
papar
150-200 g
šunke, špeka ili pancete
Priprema:
1. Pomiješajte suhe sastojke za tijesto. Dodajte maslac izrezan
na listiće i prstima ga utrljavajte u brašno da dobijete nešto najsličnije
tarani. Dodajte vrhnje i zamijesite glatko tijesto. Ostavite u hladnjaku
najmanje pola sata, a možete i preko noći.
2. Tijesto razvaljajte na dimenzije nešto veće od promjera
kalupa u kojem ćete peći pitu, utisnite ga u kalup, izravnajte rubove i po dnu
nabockajte vilicom. Pecite 15-20 minuta na 180°C. Izvadite i napunite nadjevom.
3. Mlade koprive oprezno naberite, na mjestima udaljenim od
prometnica ili drugih zagađivača. Koristite rukavice i skinite samo lišće.
Operite ih pod mlazom vode i ocijedite. Luk sitno nasjeckajte i kratko popržite
na maslinovom ili običnom ulju. Dodajte koprive, pustite da povenu i tekućina
ispari. Posolite i popaprite po ukusu.
4. Za to vrijeme pomiješajte mikserom ili ručno svježi kravlji
sir s mileramom ili vrhnjem u glatku smjesu, dodajte jaja i posolite.
5. Šunku, špek ili pancetu narežite na sitne kockice ili
trakice, pa poslažite na dno polupečenog tijesta. Koprive pomiješajte sa
smjesom sira i ulijte na tijesto. Pecite 20-25 minuta na 180°C.
Mala napomena za kraj: Listove svježih mladih kopriva
korištene za dekoraciju nemojte pokušavati jesti!
Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen