Hrana i recepti

Hrana i recepti

Isprobajte kavu i toplu čokoladu od matcha zelenog čaja

Foto: Shutterstock

Diljem svijeta, ljudi su počeli okolo hodati s čašama kave ispunjenim tekućinom izuzetno zelene boje. Radi se o kavi koja je napravljena od zelenog matcha čaja, čaja koji se tradicionalno koristi u japanskim ceremonijama.

Matcha čaj je čaj prahu, koji ima lagan, ali i pomalo gorak okus, a savjetuje ga se uvijek piti svježe pripremljenog. Priprema se od specifično uzgajanih listova zelenog čaja koji su zatim usitnjeni, a zanimljivo je kako sadrži i do 10 puta više antioksidansa od zelenog čaja.

Osim vitamina A, B, C i E, sadrži i katehin i karotin, a osim kao čaj (1-2 grama se prelije vodom temprature do 60 stupnjeva te miješa bambusovom metlicom dok ne nastane pjena), može se pripremiti i kao kava, te koristiti u smoothijima, sladoledima, pa čak i palačinkama.

Zbog velikog udjela antioksidansa, odnosno polifenola, ovaj čaj ima izniman učinak za srčane bolesnike, pa čak ima i antiageing učinak. Iako ima skoro tri puta veći udio kofeina nego čaj, ali ne utječe kao kofein na osobu s obzirom na to da se sadrži i tzv. L-teanin koji potiče relaksaciju, ali bez umora.

Bore na vratu otkrivaju vaše prave godine – izbrišite ih!

Kava od zelenog matcha čaja

Sastojci:

  • pola žlice praha matcha čaja
  • 60 ml vode
  • 250 ml mlijeka
  • cimet
  • muškatni oraščić
  • med

Priprema:

U široku šalicu ili zdjelicu stavite matcha čaj te ga polako prelijte s toplom vodom miješajući s bambusovim štapićem ili s žličicom. Dodajte malo meda te nastavite s miješanjem. Zagrijano mlijeko stavite u posebnu šalicu te onda dodajte smjesu s matcha zelenim čajem. Dobro pomiješajte i začinite s malo cimeta i muškatnog oraščića.

Topla bijela čokolada s matchom (2 šalice)

Sastojci:

  • 45 grama bijele čokolade
  • 500 ml nezaslađenog bademovog mlijeka
  • 2 žličice matcha čaja
  • 250 ml vode

Priprema:

Bijelu čokoladu otopite u 250 ml bademovog mlijeka. Miješajte dok ne bude potpuno glatko, a onda dodajte ostatak mlijeka. Matchu pomiješajte s 250 ml vruće vode i miješajte dok ne bude pjenasta. Dodajte matcha smjesu u toplu čokoladu i pomiješajte.  

Pogledajte koja četiri čaja tope masne naslage, a saznajte koje čajeve piti za koje tegobe!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo