Što bi Uskrs bio bez pince, pletenice ili pogače, što bi bio Uskrsni doručak bez jaja i šarenih pisanica, šunke ili hrena, rotkvice i mladog luka !?? Evo jednog prigodnog doručka ili interesantnog šarenog i zanimljivog priloga, naravno s jajima , rajčicama i gorgonzola sirom…
Potrebni sastojci
8 jaja
1 velika glavica luka srebrenca
2 žlice maslaca
1 limenka sjeckanih pelata
2 češnja češnjaka
sol, papar, mljevena paprika
malo origana, suhog ili svježeg
200 g gorgonzole
malo muškatnog oraščića
3 žlice milerama
Priprema
1. Jaja tvrdo skuhajte. Luk sitno sasjeckajte pa ga propirjajte na dvije žlice maslaca, umiješajte rajčice zajedno sa sokom (iz limenke), pa ih vilicom dodatno usitnite. Oljuštite češnjeve češnjaka, pa ih protisnite u umak. Pustite da uzavre, smanjite vatru i ostavite da tako lagano vrije oko 10 minuta. Umak začinite solju, paprom i žličicom nasjeckanog svježeg ili suhog origana.
2. Pećnicu zagrijte 200 °C. Jaja oljuštite pa ih prerežite po dužini i raspolovite, izvadite žumanca te ih izmiješajte s razmrvljenom gorgonzolom i mileramom. Smjesu začinite muškatnim oraščićem i paprom, pa žličicom napunite bjelanca. U plitku vatrostalnu posudu izlijte umak od rajčica, na vrh poslažite punjena jaja, pa sve zajedno zapecite u zagrijanoj pećnici 15-ak minuta. Poslužite toplo.
Nada Duhović
Just good food