Uvođenja dohrane za bebe majkama je pravi izazov, a za dječji organizam to je velika promjena. Donosimo vam tri jednostavna recepta za prve korake uz crveno meso.
Posljednja provedena istraživanja potvrđuju da kod izbora pravilne prehrane i izgradnje pozitivnog odnosa prema hrani važnu ulogu u razvoju djeteta imaju upravo roditelji. Utjecaj roditelja i njihovo usmjeravanje djeteta prema pravom izboru namirnica ključno je pri stvaranju prehrambenih navika od najranijih dana.
Da bi vam olakšale ovaj korak nutricionistice iz Definicije hrane napravile su tri jednostavna mesna recepta s kojima ćete, zajedno s vašom bebom, polizati prste.
1. Pečenje za prste polizat (za bebe od 10 mjeseci)
Sastojci:
- 40 g svinjetine
- 1 mladi krumpir
- 1 mlada mrkva
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
Priprema:
U posudu za pečenje stavite ulje i malo vode te posložite meso i povrće. Sve pokrijte s aluminijskom folijom i pecite na 180 stupnjeva 1 do 1,5h. Gotovo pečenje smiksajte u mesnu kašicu za prste polizat’.
2. Juneći baby gulaš (za bebe od 9 do 10 mjeseci)
Sastojci:
- 40 g mljevene junetine
- ¼ luka ili komorača
- ½ mrkve
- ½ tikvice
- 1 čajna žličica suncokretovog ulja
- 2 jušne žlice palente
Priprema:
Na suncokretovom ulju prodinstajte sitno sjeckani luk ili komorač, ribanu mrkvu i ribanu tikvicu. Dodajte mljevenu junetinu i malo vode te dinstajte dok meso ne omekani i sve skupa zgusne u ukusan umak. Umak možete dodatno usitniti štapnim mikserom. Palentu skuhajte na vodi i prelijte s umakom.
3. Baby bolognese (za bebe od 12 mjeseci i više)
Sastojci:
- 40 g mljevenog mesa
- 2 jušne žlica sitne tjestenine
- ½ mrkve
- ½ tikvice
- ¼ luka ili komorača
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
Priprema:
Na maslinovom ulju prodinstajte sitno sjeckani luk ili komorač, ribanu mrkvu i tikvicu te dolijte malo vode i dodajte mljeveno meso. Gotovi baby bolognese umak prelijte preko kuhane tjestenine.
Probajte sami napraviti kašicu za vaše dijete.
Definicija hrane